Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/06/2006: "Zie - zozeer heeft Nederland de Antillen liefgehad"

Stop Aruba of Curaçao in de zoekmachine en - tja, ik word in ieder geval misselijk van de resultaten. Een strand op deze eilanden heet geen strand maar een beach. De zonsondergang heet er voor de zekerheid sunset. De Nederlandse Antillen heten in de KLM-advertenties ook al een tijdje Dutch Caribbean. Vinden ze minder koloniaal klinken.

PHOSPHOR (100k image)
De oude fosforfabriek in Lago, Aruba
Klik op meer

De watervoorraden van de eilanden zijn opgebruikt voor de raffinaderijen van de aardoliemaatschappij van Bos & Kok. Toen er niets meer viel te halen leek ze van de hand gedaan - de Venezolaanse staatsoliemaatschappij zag er nog wel brood in.
Het land is dor, kaal en droog geworden. Er is een Nederlands woord voor dit droge land, ontleend aan een inheems woord: knoek. Ik weet niet of het inmiddels in de nieuwste druk van Van Dale staat.
Voordat de jacht op moslims werd geopend was het racistische vertoog van overheid en meute gericht op "de Antillianen" - als bolletjesslikkers voor wie zoveel mogelijk gevangeniscapaciteit beschikbaar geslteld worden, en als "lastige jongeren" (in Rotterdam nog steeds gangbaar). Er was zelfs sprake van een visumplicht voor mensen van deze eilanden, die een Nederlands paspoort hebben. Stel je voor dat ze hun beach en hun sunset willen ontlopen.
Een van die vele intellectueel uitgedaagde types die in Nederland minister zijn, de heer Kamp - verantwoordelijk voor het martelen van Afghanen en het doodschieten van Irakezen - waarschuwt Venezuela voor de laatste keer. De Nederlandse marine is geen partij voor die van Venezuela, laat hij weten. (Hij bedoelt het omgekeerde: Venezuela heeft nauwelijks een marine). Op de een of andere manier is Kamp begonnen te suggereren dat Venezuela aanspraak maakt op Aruba, Bonaire en Curaçao - eilanden die inderdaad voor de Venezolaanse kust liggen. De Venezolaanse regering laat weten dat zij alleen graag gezamenlijke partouilles tegen drugssmokkel zou zien. Dit wordt door meneertje Kamp even anders gepresenteerd. In Caracas vermoedt men dat het een excuus is om VS-bases op de eilanden in te richten, waarmee Venezuela en de rest van Zuid-Amerika mooi onder schot gehouden kunnen worden. Want de wind waait op het continent niet naar de zin van de Verenigde Staten. En wie het braafste hulpje is van dit land weten we wel.
Is hiermee het gezwets over visumplicht en bolletjesslikkers van de baan? Ik zou er niet mijn huis om verwedden...
(Met dank aan IPS - Nederland in het internationale nieuws, het is toch wat).


Powered by Greymatter