Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/04/2006: "Opnieuw meer dan 3 miljoen mensen de straat op in Frankrijk tegen CPE"

Vandaag zijn er volgens de vakbonden in Frankrijk opnieuw meer dan drie miljoen mensen de straat opgegaan om te ageren tegen de nieuwe arbeidswet CPE.
Frankrijkh_9_ill_758036_cpe (15k image)
Daarmee blijft het verzet onverminderd massaal tegen de wet die het mogelijk maakt jongeren onder de 26 jaar zondermeer te ontslaan gedurende de eerste twee jaar van hun eerste arbeidscontract.
Klik op meer.

De opkomst van vandaag was dus net zo groot als op 28 maart toen er in Frankrijk ook massaal actie werd gevoerd tegen de CPE. De grootste demonstratie vond wederom in Parijs plaats waar volgens de communistische vakcentrale CGT hetzelfde aantal mensen op de been was als vorige week, namelijk 700.000. Op het kopspandoek van de demonmstratie stond ook dezelfde tekst vermeld: "CPE intrekken".
Ook in andere steden was de opkomst onverminderd groot, zoals in Marseille (250.000), Bordeaux (115.000) en Toulouse (90.000).

Ook werd er vandaag in Frankrijk in diverse sectoren weer gestaakt. Een deel van het treinvervoer lag plat maar ook in de telecommunicatie, de media (enkele dagbladen), banken, energie, handel, metaalindustrie, het onderwijs en de posterijen werd het werk neergelegd. De stakingen zouden dit maal in de particuliere sector omvangrijker zijn geweest dan op 28 maart, terwijl in de overheidssector de bereidheid tot staken iets minder zou zijn geweest.

In het begin van de avond raakten in Parijs honderden jongeren slaags met de oproerpolitie. Daarbij werd net als in Greneble traangas ingezet. Om 18.00 uur waren er in de hoofdstad 206 arrestaties verricht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was er sprake van ruim een miljoen demonstranten in geheel Frankrijk.

In tal van landen vinden inmiddels solidariteitsacties plaats zoals in Duitsland, Zweden, Denemarken, Japan, Brazili´┐Ż, de VS, Nieuw Zeeland, Ierland en Turkije. De acties vari´┐Żren van universiteitsbezettingen tot spontane acties op scholen waarbij de klas wordt verlaten en protesten bij Franse consulaten en bedrijven.

De voorzitter van de parlementsfractie van de regeringspartij UMP, Bernard Accoyer, kondigde aan dat "de onderhandelingen" tussen de parlementari´┐Żrs van de UMP en de vakverenigingen, studenten en scholieren " vanaf woensdag" zouden beginnen. De vakbonden hebben zich bereid verklaard om deel te nemen aan de gesprekken op voorwaarde dat het niet gaat over aanpassingen van de CPE maar over intrekking van de wet.

Daaraan lijkt in de brief van Accoyer aan de vakcentrales tegemoet te worden gekomen. De bedoeling van de fractie van de UMP is namelijk te komen tot een nieuw wetsvoorstel na uitgebreide consultatie van de sociale partners. De huidige CPE is immers door president Chirac eind vorige week al tot wet verheven.

Chirac beloofde evenwel ook aanpassingen die de scherpe kantjes van de wet af moeten halen, zoals het terugbrengen van de ontslagtermijn van twee naar één jaar en het wel degelijk moeten aanvoeren van een ontslagreden. Premier De Villepin is bij het zoeken naar een oplossing opzij geschoven. Zijn aartsrivaal, minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy, moet in zijn hoedanigheid als voorzitter van de UMP nu de dialoog met tegenstanders van de wet op gang zien te brengen. Sarkozy gaf op maandag reeds te kennen dat de wet volgens hem ´┐Żdood´┐Ż is.


Powered by Greymatter