Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/04/2006: "Ook "Frankrijk overzee" in opstand"

De wetgeving aangaande de "eerste betrekking" zal ook gelden voor de overgebleven Franse koloniën verspreid over de wereld. Ook daar - op Réunion en Martinique vooral - wordt gestaakt en gedemonstreerd. Op Kanaky ofwel Nieuw-Caledonië is een andere opstand gaande.

noumea (17k image)
Klik op meer

Vrijgesteld van belastingen wint een consortium beheerst door een Canadese mijnbouwmaatschappij nikkel op Kanaky. Dertig procent van de wereldvoorraad zou zich hier bevinden. De belastingvrijstelling is de "eigenaren" van de Goro-mijn niet voldoende: zij willen ook miljardeninvesteringen van de staat in infrastructuur en andere voorzieningen om de plundering veilig te stellen - volgens de beste democratische vrijemarkttradities.
De bevolking die de milieuverwoesting als gevolg van de winning ondergaat wil in ieder geval dat er betaald wordt. Een actiegroep blokkeerde dit weekeinde de toegang tot de nikkelmijn. De directie eiste dat de orde hertsteld werd. Zoiets hoeft men geen twee keer te zeggen tegen een koloniale overheid. De voorman van het actiecomité is ondergedoken. De eisen zijn als "onrealistisch" van de hand gewezen. De directie van de mijn eist "betere bescherming" voordat de winning hervat wordt.

Zie ook: Nigeria, Papua Barat.


Powered by Greymatter