Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/02/2006: "Wetenschappelijk bewijs: bidden helpt niet"

Het is nu wetenschappelijk bewezen: bidden helpt echt helemaal niet, en maakt het in sommige gevallen juist erger!
bidden (9k image)
Zo lezen we in een artikel in de New York Times van 31 maart van de hand van Benedict Carey.
Klik op meer.

Het artikel geeft de resultaten weer van het meest omvangrijke wetenschappelijke onderzoek ooit gedaan naar het effect van bidden voor pati´┐Żnten. In de afgelopen jaren zijn meerdere dergelijke onderzoeken gedaan, met uiteenlopende uitslagen, vaak afhankelijk van de opdrachtgevers. Religieuze groepen willen graag bewijzen dat bidden echt helpt, en omgekeerd.

De uitslag van het onderzoek, waarvan het bestaan in allerlei pro- en anti-religieuze kringen bekend was, werd enkele keren uitgesteld. Dit leidde tot grootscheepse speculaties. Pro-religieuze kringen meenden dat publicatie van het resultaat tegengehouden werd omdat er duidelijk bewijs gevonden zou zijn voor het effect van bidden, en andersom.

Maar helaas voor de religieuzen: bidden heeft geen enkel effect op het herstel van zieke pati´┐Żnten. Er is zelfs een negatief effect ontdekt, namelijk daar waar pati´┐Żnten wisten dat er voor hen gebeden werd.

Het onderzoek is volgens alle geldende wetenschappelijke maatstaven verricht, strekte zich uit over ruim tien jaar en er waren 1800 pati´┐Żnten bij betrokken die een operatie moesten ondergaan. Die werden in drie groepen ingedeeld; twee waarvoor werd gebeden (waarbij een groep verteld werd dat het gebeurde) en een waarvoor niet werd gebeden.

Vervolgens werd gekeken naar de snelheid van herstel, en of er wel of geen complicaties ontstonden in de eerste 30 dagen na de operatie.Totale kosten: 2,4 miljoen dollar.

Natuurlijk laten echte gelovigen zich niet door het bewijs uit het veld slaan. Die gaan onmiddellijk tekeer tegen 'de wetenschap' (zoals bekend een complot tegen de schepper). Of ze benadrukken wat er NIET onderzocht werd (het is dus geen bewijs dat bidden niet helpt als je het voor naaste vrienden of familieleden doet...).

Pati´┐Żnten die ingelicht waren over het feit dat er voor hun herstel gebeden werd, herstelden slechter dan de rest. De reden daarvoor is volgens het onderzoek niet duidelijk, maar een mogelijke uitleg is dat het hun zelfvertrouwen ondermijnt. "Als er voor me gebeden wordt, moet het wel slecht met me gaan," spookt dan door het hoofd van de zieke, hetgeen niet bevorderlijk is voor herstel. De conclusie is dan ook: bidden is in ieder geval zonde van de tijd, en als je het desondanks niet kan nalaten, hou het dan in ieder geval voor je.

(Dit was een bericht van Liberal Animation Prods. Te globalinfo.nl)

11 Reacties


ach, laatst was ook door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat mensen in het noorden van europa een hoger iq hebben dan in het zuiden, vervolgens beweerden andere wetenschappers en wetenschappelijke onderzoeken dat het eerste onderzoek niet klopte. Tja.

zei: criticus op 02/04/2006 om: 21:33u

Je beweert dat bidden niet helpt en dat als je het toch wil doen dat je het voor jezelf moet houden. Dat klinkt haast als een bevel (!) en dat op een anarchistisch medium.

Je laat duidelijk merken niet van bidden gecharmeerd te zijn, terwijl als een vrij mens wil bidden en daar niemand kwaad mee doet, wat is dan het probleem?
Gaan anarchisten dan mensen die willen bidden verbieden dat in het openbaar te doen en ze 'verzoeken' om dat thuis te doen? Klinkt me teveel als Rita Verdonk in de oren!

zei: criticus 2 op 02/04/2006 om: 21:43u

Ja hoor criticus, van deze anarchist mag je bidden tot je een ons weegt!
Het schijnt alleen dus niet te werken volgens dit onderzoek.

zei: A. op 02/04/2006 om: 22:00u

Ik ben van een kerk (geweest) die inmiddels door allerlei fusies opgeheven is en opgegaan in een of andere telecommaatschappij. Maar ik herinner mij nog maar al te goed dat mij geleerd is dat God geen verzoekplaatjes draait. En zelfs als je dat niet accepteert of gelooft - 2,4 miljoen dollar... confused
Het zal weer eens niet in de VS zijn...

zei: Prul op 02/04/2006 om: 23:52u

Het schijnt ook dat God een terrorist is. Zo zou God aan George W. Bush hebben gevraagd om Afghanistan en Irak aan te vallen, zo liet laatstgenoemde in een toespraak vorig jaar weten. Als God tot de mensen bidt, helpt dat blijkbaar dus wel...

zei: Peter Barton op 03/04/2006 om: 14:33u

Ik bid in het geheel niet, maar vind de toon van dit artikel, ongeacht de juistheid er van, onrespectvol, een anarchist onwaardig

zei: criticus 3 op 03/04/2006 om: 20:48u

Ik vrees, criticus 3, dat het niet de toon van het bovenstaande stuk is waar je over zou kunnen vallen, maar de absurditeit van het onderzoek in het algemeen. De eventuele kracht van gebed onttrekt zich mijns inziens a priori aan het verificatie/falsificatiestreven van het gangbare wetenschappelijk onderzoek. Ze hadden er niet aan moeten beginnen. Waarschijnlijk verwachtten ze een ander resultaat - de kleingelovigen, zou ik geneigd zijn te zeggen.
Er staat alleen een verwijzing naar de NYT, daar moet je je dan voor inschrijven maar daar heb ik geen zin in (dan krijg je namelijk dagelijks een bulletin in je mailbox!). Hier een BBC-verslag over het desbetreffende of een zelfde onderzoek. Het is overigens al in 2003 uitgevoerd, in Noord-Carolina. De bisschop van het Engelse Durham verwoordt in dit artikel het gangbare protestante standpunt: God is geen jukebox.
Hier voor wie wil een overzicht van waarschijnlijk even aanvechtbare onderzoeken die uitwijzen dat bidden juist fantastisch helpt.

zei: Prul op 04/04/2006 om: 08:34u

Prul, volgens mij solliciteer je zelf naar de positie van god, met je alwetendheid. Maar dat verhaal op de bbc ging ergens anders over. De link naar NYT gaf 24 uur wel het artikel, klaarblijkelijk gaat het daarna achter een knop. Op CNN over hetzelfde onderzoek: http://www.cnn.com/2006/HEALTH/03/30/prayer.study.ap/index.html

zei: Kees op 04/04/2006 om: 14:42u

Het is waar, het is moeilijk bescheiden te blijven. Gelukkig heb ik mijn achternaam niet mee. big grin
Maar wat bij dezen vooral duidelijk is geworden is dat er dus nog meer onzinnige onderzoeken op dit gebied zijn geweest. Altijd beter dan malaria te bestrijden, nietwaar?

zei: Prul op 04/04/2006 om: 17:51u

Bolus doet een testje..

zei: test op 06/04/2006 om: 10:07u

waar slaat het op om niet in het openbaar te mogen bidden? een mens kan toch geloven in god! daar is het een geloof voor, als anarchist vind ik het onnodig en niet-respectvol om dit op een website te zetten, laat staan een anarchistische website!!!

zei: chopchop op 06/04/2006 om: 21:08u


Powered by Greymatter