Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/28/2006: "Demonstraties tegen CPE in Frankrijk breken alle records"

Volgens de communistische vakbond CGT hebben vandaag in Frankrijk in 136 demonstraties meer dan drie miljoen mensen gedemonstreerd tegen de nieuwe arbeidswet CPE.
FrankrijkParijsap416 (33k image)
Demonstratie in Parijs
Alleen al in Parijs zouden 700.000 mensen de straat zijn opgegaan.
Klik op meer.

Dat de politie niet verder komt dan een miljoen betogers neemt niet weg dat de protesten tegen de CPE alleen maar nog massaler zijn geworden.

Ook in tal van andere steden was de opkomst groter dan de voorgaande keren. Na Parijs was de opkomst het grootst in Marseille (250.000 mensen) en in Bordeaux (100.000). In veel steden vonden de grootste demonstraties plaats sinds tientallen jaren. Daarbij ging het veelal om tienduizenden demonstranten per plaats.

De demonstraties werden door aanzienlijke stakingen ondersteund. Naast scholen lagen grote delen van het treinverkeer, het stads- en het luchtvervoer plat. Zo’n 30% van de ambtenaren steunden eveneens de stakingsdag. De BBC meldde dat zelfs de Eiffeltoren vandaag gesloten was omdat het daar werkzame personeel vandaag niet wilde werken.

FrankrijkFig-ManifsAntiCPE (35k image)
Overzicht van de demonstraties van vandaag. De lage aantallen zijn van de politie, de hoge van de vakbonden.

Na afloop van de demonstraties braken in Parijs schermutselingen uit tussen jongeren en de oproerpolitie die met 4000 man op de been was. Daarbij werden waterkanonnen ingezet. In totaal waren in geheel Frankrijk rond 19.00 uur 387 mensen gearresteerd, waarvan de helft in de hoofdstad.

In Kopenhagen vond een solidariteitsdemonstratie plaats voor de ambassade van Frankrijk waaraan zo’n 200 studenten en vakbondsleden deelnamen.

De massale opkomst heeft er nu toe geleid dat zelfs de partij van premier Villepin vindt dat de huidige wet die toestaat dat jongeren onder de 26 jaar binnen twee jaar zondermeer kunnen worden ontslaan, op de schop moet.

De vakbonden menen dat Villepin na deze historische actiedag van studenten , scholieren en vakbonden wel overstag zal moeten gaan. De krant Le Monde spreekt over de belangrijkste manifestaties in Frankrijk van de laatste 20 jaar. Hoewel in de demonstraties luidkeels om het ontslag van Villepin werd geroepen, weigert de premier vooralsnog de omstreden wet terug te trekken. Verschillende vakbondsleiders hebben tevens op president Jacques Chirac een beroep gedaan hierop aan te dringen.

Toch komt Villepin steeds geďsoleerder te staan. Zelfs zijn minister van binnenlandse zaken, de houwdegen (en rivaal!) Nicolas Sarkozy, heeft gepleit voor opschorting van de wet om de tijd te nemen een compromis met de vakbonden uit te werken. Zijn voorstel wordt gesteund door de parlementsfractie van de regeringspartij UMP, die ook van mening is dat de regering verplicht is de invoering van de wet uit te stellen.


Powered by Greymatter