Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/28/2006: "Bij een ontruimd instituut"

Vrijdagochtend werd de Ecole des hautes études en sciences sociales (EHESS) in Parijs na een bezetting van een dag of vijf ontruimd. Er is veel propagandistische waarde ontleend door de heersende machten over de troep die er is achtergelaten.

ehess (90k image)
Klik op meer

Deze en dergelijke foto's zijn met graagte gepubliceerd om de strijd tegen de Wet op de Eerste Baan en de gestage radicalisering van studenten en scholieren in een kwaad daglicht te stellen. De troep is gemaakt door anarchisten, zo wordt vermeld.
Trouw heeft blijkbaar een correspondent in Parijs die studeert aan deze school, de o zo briljante geschiedenisstudent Marijn Kruk, u weet wel, die er een heel verslag aan wijdt in de courant van maandag 27 maart.
De briljante journalist annex student is zo goed op de hoogte dat hij weet te melden dat de rabauwen en vandalen worden gemobiliseerd via indynet.com (wie kent het niet?). Het is gemakkelijk het verslag op grond van dit soort gekakel terzijde te leggen.

Ware het niet dat op het Parijse indymedia menigeen een driftcollaps kreeg over de zooi die de bezetters hebben aangericht uit naam van wat zij anarchisme believen te noemen. En dat ik de beoogde vernieling van de bibliotheek van Raymond Aron, die onze jonge held Kruk voorkomt, ernstig vind - en ja, het verhaaltje van de krakeristisch klinkende praatjesmakers die de boekenkasten te lijf gingen deed mij denken aan de ergste dagen van de vroege jaren tachtig, in Amsterdam en elders ("Boeken zijn voor iedereen" - ze houden hun bier en joint wel angstvallig vast voor zichzelf).

Wat te zeggen? Moet ik "namens het anarchisme" de bevuiling en vernieling van dit wetenschappelijk instituut gaan afvallen of goedpraten? Zolang anarchistische studenten van dit instituut op Indymedia zelf hun afschuw uitspreken ligt dit niet op mijn weg. Ik kan niet eens zeggen dat de vernielende bezetters geen anarchisten zijn. Ten hoogste dat het niet mijn anarchisme is wat ze uitdragen. Voorzover ze iets uitdragen. Het slopen van boekenkasten onder het motto "de arbeiders moeten bewust gemaakt worden" klinkt behoorlijk ver heen. Dat is de heersende klasse ook. De oppositioneel v/m zou zich juist van de Rede moeten bedienen tegen een irrationele maatschappij. Dit is wat ik er van meen te kunnen zeggen. Daarnaast spreek ik de hoop uit dat de algemene staking van vandaag 28 maart geslaagd zal mogen heten.

Kijk zelf:
De fotogalerij.

8 Reacties


Zo te zien is er vooral erg veel op de muren gekliederd en er weinig kapotgemaakt. Per saldo zal de schade dus wel meevallen.

Al die leuzen, heb de behoefte daaraan nooit zo gesnapt maar volgens mij ook een ernstige geval van proberen te beleven wat de generatie daarvoor volgens de overlevering geproduceerd heeft. En dat levert dan nogal wat (na)geblaat op. Ondertussen wel indrukwekkend wat er vandaag allemaal bezet en gedemonstreerd wordt (op 130 plaatsen, en een soort algemene staking in het verschiet...)

zei: kees op 28/03/2006 om: 12:09u

Ik vind dit er toch lichtjes over. Bekladden van de muren is ook het beschadigen van eigendom en dus staat dat gelijk aan het gebruiken van geweld. Een ECHTE anarchist doet dit niet.

zei: Henk op 28/03/2006 om: 17:15u

*Bekladden van de muren is ook het beschadigen van eigendom en dus staat dat gelijk aan het gebruiken van geweld. Een ECHTE anarchist doet dit niet.*

Eigendom is diefstal toch? Zo'n echte anarchist was Proudhon dan niet... idioot

zei: sjoerd op 28/03/2006 om: 18:57u

Proudhon was wel een anarchist maar ook een warhoofd met deze malle uitspraak: het begrip diefstal veronderstelt het begrip eigendom. Dus wat zei hij nou helemaal? Net zoiets als brullen dat je de arbeiders bewust moet maken. Wat daar anarchistisch aan mag wezen...
Henk raakt aan een oud en langzamerhand klassiek punt op het gebied van geweldloze actie. Is het beschadigen van dingen (eigendommen) geweld? Waarschijnlijk is dit ook het punt war de kritiek van anarchistische zijde in Frankrijk om draait.

zei: Prul op 28/03/2006 om: 21:33u

Overigens schrijft de maker van de boven vermelde fotoserie dat het verhaal van de schade flink overdreven is en dat het wel meevalt. Eerlijk gezegd leverde het volgens mij ook een beeld op van een wat rommelig kraakpand of studentenflatkeuken (iets wat je mag verwachten bij zo'n bezetting). Maar hier zullen normen nogal verschillen...

zei: Prul op 28/03/2006 om: 21:46u

"Henk raakt aan een oud en langzamerhand klassiek punt op het gebied van geweldloze actie"

---------------------------
Eventjes Reageren: is geweld 'in' omdat het getoond wordt? Ik denk dat een anarchistische maatschappij veel meer kans maakt indien alles geweldloos gedaan wordt. Het is mogelijk, maar in deze huidige maatschappij enorm moeilijk.

zei: Henk op 29/03/2006 om: 11:24u

Als ik zeg dat ik tegen geweld ben - wat ik ben - zeg ik dan ook dat muren en ruiten niet beschadigd mogen worden?
Er liep decennia geleden een hooglopende discussie in de Britse geweldloze/vredesbewweging, nadat er zakjes jam naar het kantoor van de BBC gegooid waren. Het radicale station Radio Geronimo werd naar de mening van de demonstranten gestoord (jammedin het Engels) door de BBC.
Is een zakje jam naar een gevel gooien geweld? Tijdenlang liep er het jam-debat (Geronimo was intussen allang failliet).
Is het achterlaten van blikjes pils enzovoort, en het onderspuiten van muren geweld? Henk verwoordt wat ik de mooiste, verhevenste vorm van anarchisme vind, waarvan ik tevens besef dat je niet kunt verwachten dat iedereen zich daaraan houdt.

zei: Prul op 29/03/2006 om: 11:40u

Wat zei Proudhon nou helemaal? Goeie vraag Prul.
Eigendom is niet-wederkerigheid en niet-wederkerigheid is diefstal. Zo warrig is deze uitspraak dus ook niet. Gemeenschappelijke bezit (universiteiten) is van iedereen. Als sommige mensen dit op willen leuken dan staan ze daar vrij in. Geweld is het zeker niet. Reacties tegen het geinstitutionaliseerde geweld van overheden is nodig en legitiem.

zei: sjoerd op 29/03/2006 om: 12:56u


Powered by Greymatter