Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/27/2006: "ME komt met grover geschut"

Op de dag van de Rel je Rot Trainingsdag, georganiseerd door de Arrestantengroep Amsterdam en de Activistenschool, waarbij demonstranten leerden omgaan met politiegeweld, liet de overheid weten dat de mobiele eenheid (ME) een nieuw wapen krijgt voor onder andere tijdens rellen: een pistool geladen met hagel.

Klik op meer

De ME wordt nog dit jaar uitgerust met een semi-automatisch 12 kaliber jachtgeweer met korte loop. Daarmee kan de ME schieten op mensen die direct levensgevaar veroorzaken, maar ook op voortvluchtigen. Het effectief bereik is 23 meter.
Kan dat zomaar? Blijkbaar, aangezien het geweer weliswaar met hagel wordt gevuld, maar geen wondjes moet kunnen veroorzaken. De hagel waarmee het geweer wordt geladen zit namelijk in katoenen zakjes met supersterke vezel. 40 gram hagel per zakje. Afgelopen zaterdag viel er van alles over te lezen in de krant. Afgevuurd ziet het zakje eruit als een soort druppel met vier staarten. Eenmaal doel geraakt verandert het in een platte schijf, die tegen het slachtoffer slaat. Pijnlijk, zeer pijnlijk. Wie erdoor geraakt wordt, zal het voelen alsof hij een kogel door zich krijgt. In werkelijkheid zal hij er hooguit een blauwe plek aan over houden.
Volgens een woordvoerder van de politie moet het nieuwe wapen vooral "voorkomen dat er te snel naar scherpe munitie wordt gegrepen", en moet het vooral als een "verlengstuk van de wapenstok" worden gezien, en niet als vuurwapen. Het beestje heeft dan ook een hip naampje gekregen: de Stunbag.
Wat voor modewoord de politie er ook aan geeft, een semi-automatisch 12 kaliber jachtgeweer blijft bij mij gewoon een jachtgeweer, ook al zit er katoen om de hagel die het afvuurt. Een jachtgeweer is een wapen waarmee gejaagd wordt, zoals de naam al zegt. Dat zijn geen dingen om mee op mensen te schieten. Wie kan mij verklaren dat het zakje niet al dan niet per ongeluk openscheurt? Wie verklaart mij dat er altijd hagelzakjes in dat pistool zitten? Het is immers ook geschikt om kogels mee af te vuren.
En wat is de volgende stap? Schieten met verdovende pijltjes? En wanneer mag dit jachtgeweer gebruikt worden? Dat ik het moet zien als een "verlengstuk van de wapenstok", suggereert mij dat oom agent het sneller mag pakken dan zijn oude vertrouwde Walther P5 dienstpistool. Mag het alleen gebruikt worden bij levensgevaarlijke situaties, zoals nu bij het dienstpistool, of gewoon altijd als de situatie niet naar de zin van de politie is, zoals bij de wapenstok? Dat zal dan even mooi worden! Ik hou mijn hart vast, dan kan die in elk geval niet beschoten worden.


Powered by Greymatter