Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/27/2006: "Krijgt Washington waar voor zijn geld?"

Onophoudelijk wauwelen de 24-uurs-nieuwsstations voort over het vastlopen van de Oranje Revolutie in de Oekraïne. Janoekowitsj, de kandidaat die de VS in december 2004 niet wilde zien winnen, en die derhalve via een goedbetaalde mobilisering van demonstranten werd weggejaagd, is glansrijk terug. Er zijn allerlei vragen die opkomen bij nadere beschouwing van de situatie in Oekraïne en het naburige Belarus.
lavra (8k image)
Kiev, de geboorteplaats van Rusland
Klik op meer

Een van de wonderlijkste waarschijnlijke resultaten van de verkiezingen van 26 maart in Oekraïne: wie er in de regering komt kan bepaald worden door respectievelijk socialisten, communisten en maoisten. Zonder deze partijen (alle drie of zeker twee ervan) is geen coalitie te smeden. Toch hoor je De Marktgerichte Media niet balken van ellende over deze misstand. Een eenvoudige conclusie: een stabiele coalitie zit er niet in. Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne is er nooit een stabiele regering geweest, dus op zich is dit geen nieuws.
Een verslaggever van de BBC had het gisteren over "de eeuwenlange overheersing van de Oekraïne door Rusland". Daar staat hij vast niet alleen in. Niet gehinderd door enige historische kennis van zaken - daar schop je het ver mee in de journalistiek, vrees ik).
Een andere conclusie: De Media geloven echt in het zelfgebrouwen sprookje van de Oranje Revolutie. En in de houdbaarheid van dit zelfbedachte fenomeen.

Hoe stompzinnig dit is zouden wij kunnen illustreren door de hele gang van zaken op zijn kop te zetten door het toneelstuk in Belgï te laten spelen. Verhofstadt wint de verkiezingen met een marge van enkele tiende procenten. Lawaai stijgt op, hoofdzakelijk in Wallonië en een beetje in Vlaanderen. Het is duidelijk dat Di Rupo had moeten winnen, en in Washington vinden ze dat ook. Enorme mobilisatie in Brussel, tentenkampen in Het Teken van de Haan (want Fransgezind, en Frankrijk is een goede oude bondgenoot van Washington) - Di Rupo wordt alsnog tot overwinnaar uitgeroepen en begint een coalitie met het Vlaams Blok. Zou het in Vlaanderen breed gewaardeerd worden? Zou het in Wallonië gewaardeerd worden? Zou het lang duren? Zou Di Rupo het figuurlijk overleven? Misschien niet eens letterlijk...

Je met flink wat geld en in dit geval gewapend met Sharps handboek voor geweldloos verzet (wat ik als bruine diefstal wil kwalificeren - elders gebruiken ze minikernbommen en mitrailleurs) je mengen in toestanden in landen waar je niets van afweet - een specialisme van de VS en de Bondgenoten in Europa - zie waar het toe leidt. Toch geloven ze in hun zelfbedachte sprookjes.

In het noordelijke buurland Belarus zal de vlieger niet zo gemakkelijk opgaan. Alexander Milinkewitsj, afgeschilderd als de leider van de oppositie, had als voornaamste programmapunt het stopzetten van subsidie op brandstoffen - dus met andere woorden een Marktconforme Prijsverhoging. Toen de Russische regering dit in Oekraïne wilde afdwingen begin dit jaar was Europa te klein. Milinkewitsj illustreert vooral hoe onpopulair dergelijk kapitalisme is, in Belarus en ongetwijfeld elders ook. Er is geen goede reden te bedenken waarom Loekasjenko - hoe onsympathiek de man en zijn bewind ook zijn - de verkiezingen niet gewonnen heeft - bij gebrek aan alternatief. Dat de Witrussen niet mochten stemmen wat ze wilden van Washington en Brussel stond al lang vantevoren vast. Kloppartijen van de Witrussische politie tegen een handjevol demonstranten worden aanzienlijk breder uitgemeten dan het inrossen van de Franse politie op vele duizenden demonstrerende scholieren. Je hoeft niet eens per se anarchist te zijn om tegen beide te zijn.

Naschrift, later toegevoegd:
Wat mij eigenlijk nog van het hart moet - als je Oekraïne in de zoekmachine stopt (met een U gespeld maakt geen verschil) is het belangrijkste dat je op grote schaal wordt aangeboden: vrouwen. Blond en schaarsgekleed of geheel ongekleed. Juist als je een onschuldige site meent te openen. Is dit nu een verworvenheid van de Oranje Revolutie, heren in Washington en Brussel, of moest dit nog steeds eventjes aangepakt worden?

2 Reacties


Over de schaarsgeklede oekraiense vrouwen die jij in je zoekmachine vind:
Ik heb net Oekra´ne aan google gegeven, en bij de eerste 20 hits was geen enkele schaarsgeklede vrouw (op ruslana na, hit 14 of zo).
Zelfs als ik me bij google aanmeld, en verzoek de zoekresultaten niet te filteren, komt er nogsteeds geen schaarsgeklede vrouw tevoorschijn.
Wat voor zoekmachine gebruik jij?

En bovendien: als er al uithuwbare vrouwen tevoorschijn komen: als ik naar 'russian' zoek, dan krijg ik bij hit 3 een uithuwsite. Lijkt me dus niet redelijk om de 'oranjerie' van oekraine de schuld te geven van uithuwsites

zei: vullis op 27/03/2006 om: 21:58u

Zowel Kiev als Oekraïne leveren bij Google allerlei gesponsorde koppelingen die mij blonde vrouwen willen aansmeren. En een hotel dat mij een "panoramic view" beloofde bleek de onderhavige dames te bevatten, ernstig ongekleed. Wat een postsocialistische treurigheid.

zei: Prul op 28/03/2006 om: 01:18u


Powered by Greymatter