Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/26/2006: "Meer dan 500.000 demonstranten in Los Angeles tegen nieuwe immigratiewet VS"

Tussen de half en een heel miljoen mensen hebben zaterdag in Los Angeles gedemonstreerd tegen de nieuwe immigratiewet in de VS die illegaal verblijf in het land bestempeld als een zwaar misdrijf.
LosAngeles250306a (39k image)
Demonstratie in Los Angeles
Ook in andere steden de VS waren het vooral Latino’s die massaal de straat opgingen tegen de wet die ook beoogt nieuwe muren langs de Mexicaanse grens te bouwen en thans door het Amerikaanse Congres dient te worden behandeld.
Klik op meer.

De opkomst op de diverse demonstraties overtrof ieders verwachting. In Los Angeles betrof het de grootste demonstratie die ooit in de stad is gehouden. De opkomst in Chicago was met 300.000 mensen eveneens indrukwekkend. In Atlanta ging het om 80.000 mensen. In Denver waar meer dan 50.000 mensen verschenen, had de politie slechts rekening gehouden met enkele duizenden betogers. Ook in Phoenix betrof het een der grootste demonstraties in de geschiedenis van de stad. Daar kwamen op vrijdag zo’n 20.000 mensen opdagen. Op donderdag waren er in Milwaukee zo’n 10.000 mensen op de been.

“We bouwen jullie scholen. We koken jullie eten”, zei rapper Jorge Ruiz na zijn optreden op de rally in Dallas waar 1500 mensen op afkwamen. “Wij zijn de motor van deze natie, maar mensen zien ons niet staan. Zwarten en witten, ze hebben hun eigen revolutie gehad. Ze hadden hun Martin Luther King. Nu is onze tijd gekomen.”

Veel demonstranten keerden zich tegen de hypocrisie van de onrechtvaardige aanval op immigranten die een belangrijke arbeidskracht vormen voor de Amerikaanse economie. De 63-jarige Norman Martinez die als kind vanuit Honduras immigreerde en in Los Angeles demonstreerde zei: “Ze hakken op de zwakste schakels in de samenleving die dit land hebben opgebouwd”.

Een ander thema dat bij de demonstranten speelt is de kwestie van inheemse volkeren. Een deel van de huidige VS behoorde immers in het verleden toe aan indianenstammen die zich bijvoorbeeld tot in Mexico uitstrekten.

Het Huis van Afgevaardigden (De Tweede Kamer van de VS) heeft dus de wet reeds aangenomen waarin illegaal verblijf wordt gezien als een zwaar misdrijf. Tevens kunnen werkgevers die illegale immigranten in dienst hebben nieuwe strafmaatregelen verwachten, dienen kerken de legale status van mensen die ze helpen te controleren en worden nieuwe hekwerken opgetrokken langs een derde van de grens tussen de VS en Mexico. Dinsdag a.s. beginnen de debatten over het wetsvoorstel in het Amerikaanse Congres.

Naar schatting bevinden zich 12 miljoen immigranten zonder papieren in de VS. De meeste van hen zijn ‘Hispanics’, waarmee de massale opkomst van deze bevolkingsgroep wordt verklaard. Ze storen zich ook aan het argument van ‘nationale veiligheid’ dat de Republikeinen gebruiken om de wet te rechtvaardigen. “Wanneer is er ooit sprake geweest van een Mexicaan die het World Trade Centre heeft opgeblazen? Wie denk je dat het World Trade Center heeft gebouwd?” zei de 22-jarige David Gonzalez die in Los Angeles demonstreerde met een bord waarop stond, “Ik ben in mijn geboorteland”.

Verwacht wordt dat de demonstraties tegen het wetsvoorstel hun hoogtepunt bereiken op 10 april tijdens de aangekondigde ‘Nationale Dag van Actie’. Deze wordt georganiseerd door vakbonden, immigratiegroepen, burgerrechtemorganisaties en kerkelijke groepen.

Videobeelden van de demonstratie in Los Angeles vind je hier, hier en hier.


Powered by Greymatter