Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/26/2006: "De wij-waren-hier-eerst-revolutie..."

In de Verenigde Staten van Amerika wonen naar schatting 11,5 miljoen mensen illegaal. De meesten zijn Mexicanen, mensen uit het land waarvan Washington omstreeks 1840 serieus heeft overwogen het geheel te annexeren, maar waarvan in ieder geval meer dan een derde is ingepikt (Texas, Nieuw-Mexico, Arizona, Nevada, het grootste deel van Californië, Oregon). Nu is er een wet aangenomen die illegaal verblijf in de VS een strafbaar feit maakt. In Los Angeles gingen zo'n 700.000 mensen daartegen de straat op zaterdag.

LosAngeles250306b (35k image)
Demonstratie in Los Angeles

Klik op meer.

Deze wet is een van de gevallen waarin de VS-volksvertegenwoordiging de uitvoerende macht rechts passeert. Bush heeft een soort generaal pardon voorgesteld, wil in ieder geval ook nu niet een totale strafbaarstelling van "illegaliteit" - maar het Huis van Afgevaardigden heeft al besloten. Nu de Senaat nog.
In totaal hebben verspreid over de VS gisteren 25 maart meer dan een miljoen mensen gedemonstreerd. In Californië en elders is naar aanleiding van de wet een stakingsbeweging onder scholieren op gang gekomen (klinkt dit bekend?).
Als het aan de wetgevers in de VS ligt komt er een muur aan de zuidgrens, zoals eertijds om West-Berlijn en nu in Cisjordanië. De grens wordt al regelmatig bewaakt door knokploegen.
Bush is in dit geval niet de halvegare die hij op andere gebieden is (of lijkt?). Er zijn nogal wat bedrijfstakken - de landbouw, de bouw, textielindustrie - die zonder het werk van zogeheten illegalen zo goed als stil zouden vallen.


Powered by Greymatter