Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/25/2006: "Oproerpolitie slaat opnieuw protest in Wit-Rusland keihard uiteen"

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn zaterdag tienduizend demonstranten opnieuw keihard door de oproerpolitie uiteen geslagen. Ze protesteerden tegen de huidige president Loekasjenko die met behulp van verkiezingsfraude voor de derde keer herkozen is.
WitRuslandIMG_3685 (24k image)
Anarchisten van Indymedia Wit-Rusland demonstreerden mee
Daarbij werd ook gebruik gemaakt van traangas, rookbommen en geluidsgranaten. Een onbekend aantal mensen raakte gewond en tallozen werden gearresteerd.
Klik op meer.

In de nacht van donderdag op vrijdag greep de oproerpolitie ook al bikkelhard in toen in Minsk een tentenkamp hardhandig werd ontruimd. Daarbij werden waarschijnlijk zo’n 500 mensen gearresteerd waaronder tal van jongeren en anarchisten. Ook dit kamp op het Oktoberplein fungeerde als protest tegen de dictatoriale president Loekasjenko.

Zaterdag kwamen tienduizend mensen bijeen op het Oktoberplein om vreedzaam te demonstreren tegen de omstreden verkiezingsoverwinning van de president. Vrijwel alle denkbare soorten ordetroepen van het land die massaal aanwezig waren, sloten de demonstranten echter van alle kanten in.
WitRusland06_s (27k image)
Oproerpolitie sluit demonstranten in bij Oktoberplein

Toen de politietroepen richting de demonstranten optrokken, vertrok de menigte onder aanvoering van oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj naar een nabijgelegen park, waar Milinkevitsj de oprichting van een bevrijdingsbeweging voor Wit-Rusland bekend maakte.

Milinkevitsj riep op tot het houden van vrije presidentsverkiezingen zonder deelname van Loekasjenko. Diens kandidatuur voor een derde ambtstermijn van vijf jaar is volgens hem namelijk ongrondwettelijk, omdat Loekasjenko de regel dat een president slechts twee termijnen mag aanblijven in 2004 door middel van een oneerlijk referendum heeft afgeschaft. De oppositieleider toonde zich wel bewust van de huidige verhoudingen in Wit-Rusland: „We zijn niet met z'n tweehonderdduizenden, of met een half miljoen.” Vooralsnog regeert vooral de angst in het land.

Nadat oppositieleiders de demonstratie voor beëindigd hadden verklaard, trokken velen huiswaarts of naar de gevangenis, om naasten op te zoeken die vrijdag bij de ontruiming van het tentenkamp op het Oktoberplein gearresteerd waren. Er bestaat namelijk veel onduidelijkheid over wie er is gearresteerd en waar deze mensen zich bevinden.

Dat was het moment waarop de oproerpolitie hardhandig optrad met de wapenstok, traangas, rookbommen en geluidsgranaten die keiharde knallen produceren. Doordat de granaten boven de hoofden van mensen werden afgeschoten, veroorzaakten de scherven de nodige verwondingen, aldus een verslag op Indymedia Wit Rusland (Bellarus). Ooggetuigen melden dat tientallen demonstranten op de grond lagen, sommigen met verwondingen. Politiebusjes waren volgens hen „volgepakt met lichamen”.
WitRusland03_s (28k image)
Een oudere man wordt genadeloos in elkaar geslagen

Onder de vandaag gearresteerden bevindt zich ook oppositieleider en presidentskandidaat Aleksandr Kozoelin, voormalig deken van de Universiteit van Minsk, die tijdens zijn arrestatie werd geslagen. Eerder op de dag had hij de hulp van de Verenigde Naties ingeroepen. „De laatste dictator zou naar het tribunaal (het internationaal Strafhof) in Den Haag gestuurd moeten worden”, aldus Kozoelin. De oproerpolitie zou zaterdag hebben ingegrepen op het moment dat Kozoelin kenbaar maakte met honderden demonstranten op te trekken naar de gevangenis waar ondermeer zijn medestanders zijn opgesloten.

De demonstratie was, net als alle andere betogingen van de afgelopen week, niet door de autoriteiten goedgekeurd. Loekasjenko liet in de nacht van donderdag op vrijdag al een tentenkamp van de oppositie op het centraal gelegen Oktoberplein opbreken. Daarbij werden zo’n 30 tot 40 tenten vernield en 500 mensen gearresteerd. Vrouwen zouden daarbij volgens de BBC zijn ontzien.

Een van deze tenten behoorde aan Indymedia Wit-Rusland, terwijl onder de arrestanten zich tal van anarchisten bevinden. Tot hen behoren leden van de de anarcho-punk band Deviation, waaronder de zanger Stas Pochyobut en de makers van het verboden satirisch anarchistisch tijdschrift Navinki. De Wit-Russische anarchisten die grotendeels ook de groep rond Indymedia in het land vormen, zijn steeds met enkele tientallen mensen in het kamp aanwezig geweest.

De arrestanten zijn door de politie bruut aangepakt. Door de vele arrestaties in de afgelopen tien dagen (de oppositie schat over het gehele land dat het om zo’n 5000 mensen zou gaan) weet niemand waar zij zich bevinden, in welke staat ze verkeren en hoe de beschuldigingen luiden. Op Indymedia Wit-Rusland zijn namenlijsten verschenen van mensen die thans gevangen zijn genomen.

De anarchisten in Wit-Rusland hebben opgeroepen tot het ondernemen van solidariteitsacties richting de ambassades van het land.

Beelden van het tentenkamp vind je hier, terwijl foto’s van zaterdag hier te vinden zijn.

1 Reactie


Schandelijk! Mooiste bewijs dat je met geld alles kan kopen!

zei: Henk op 26/03/2006 om: 17:48u


Powered by Greymatter