Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/23/2006: "Opnieuw massale actiedag in Frankrijk"

Terwijl het aantal stakende of bezette universiteiten en scholen dagelijks oploopt was vandaag uitgeroepen tot nieuwe actiedag in de vorm van demonstraties tegen de Wet op de Eerste Baan.
salariat (79k image)
Weg met de loonarbeid, de om zich heen grijpende leuze

Klik op meer

In Parijs vulden zo'n 200.000 demonstranten de straten. In de tweede stad van het land, Marseille, werden 50.000 demonstranten geteld. Verdere cijfers: Toulouse 16.000, Nantes 15.000, Bordeaux 15.000, Pau 10.000, Rennes 12.000, Grenoble 12.000, Rouen en Clermont-Ferrand elk 10.000, Rijssel 12.000, Nancy en Caen elk 8000, Poitiers 6000 à Poitiers, 5 000 in Straatsburg, Perpignan, Nîmes en Limoges, 4 000 in Montpellier, Lyon en Angers.


zijdemo (28k image)
In de marge van de demonstraties werden in verscheidene steden barricaden gebouwd: Parijs. Hier werd ook het gebouw van het Directoraat van de Arbeid bezet. Verder werden ook vechtpartijen tussne politie en doemnstranten gemeld uit de fameuze buitenwijken. Op het ogenblik dat dit geschreven wordt zijn er vierhonderd mensen opgepakt door de politie, die dit cijfer - in tegenstelling tot de opkomst bij de demonstraties - klaarblijkelijk niet bagatelliseert.

1 Reactie


A bas le salariat

Werkloosheid is tot op zekere hoogte nodig in het kapitalistische systeem. Zou elke werknemer kunnen kiezen waar te werken, dan zouden werknemers eisen kunnen gaan stellen, meebeslissen (!) over henzelf, maar een te hoog opgelopen werkloosheid heeft weer negatieve effecten en is bovendien een mogelijke bron van onrust. In Duitsland zijn nu meer dan vijf miljoen mensen werkloos (12% van de beroepsbevolking). Wat zou er gebeuren als vijf miljoen eensgezind optreden en duidelijk maken dat ze het zat zijn gekeurd te worden als vee, afgekeurd, verplicht te werk gesteld, beschimpt en genegeerd, bestempeld als lui of minderwaardig en/of kansloos? Oplossingen worden gezocht in het verplicht te werk stellen van mensen, die geen baan hebben en een uitkering ontvangen oftewel ze moeten werken voor hun uitkering! Zij moeten het werk gaan doen waar ze eerst voor ontslagen zijn: de markt wijst ze af, de staat verplicht ze tot werken! Wat als alle werklozen van de EU hun ketenen aaneen sluiten en openlijk hun vertrouwen opzeggen in markt en staat? Protesteren tegen concurrentie, die mensen twee keuzes laat: vrijwillig hun vrijheid laten beperken met �loon� als tegenprestatie of buitengesloten te worden zonder �loon�? Wat als niet gekeken wordt naar het selecteren van de besten, maar naar de ambitie van een ieder? Wat als zij allen besluiten zich niet meer aan de wetten te houden van degene waardoor ze openlijk zijn afgewezen en ge�soleerd? Staat en markt verlangen van elk �vrij� mens dat ze zich net zo lang optutten tot ze door hen bekoorlijk genoeg bevonden worden als het al ooit zo ver zou komen; de harem wordt beloond met mooie kleren en streling van de zinnen.

zei: kO op 24/03/2006 om: 10:46u


Powered by Greymatter