Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/23/2006: "De onwenselijkheid van een geheugen - over de ETA"

Het lijkt er serieus op... de guerrilla-organisatie ETA heeft een onbeperkt bestand afgekondigd en ziet verder af van geweld ter bereiking van een onafhankelijk Baskenland.

CarreroBlancoCrater (24k image)
Klik op meer

De Spaanse en naar het lijkt ook de Franse regering hebben de bekendmaking van het bestand en het afzien van gewapende strijd - voorzichtig - verwelkomd.
De staatsmedia vermelden alweer dat hiermee een einde komt aan veertig jaar terreur. Met terugwerkende kracht wordt het verzet tegen het Francobewind in Spanje tot terroristisch verklaard - een proces dat al jaren aan de gang was overigens.
Het was niet elegant of fraai. Het was wel doeltreffend, ook figuurlijk. De ETA heeft de beoogde opvolger van Franco, Carrero Blanco, in 1973 bij een aanslag opgeblazen. In feite was dit de doodklap voor het regime. Er was geen uitweg meer voor een fascisme met een liberaal gezicht. We zullen nooit weten hoe het in Spanje was gelopen zonder deze aanslag. Terreur - ja, maar tegen het toenmalige regime.
De ETA had daarna al veel eerder kunnen of moeten afzien van guerrilla, die de Baskische onafhankelijkheid in de praktijk alleen maar in de weg stond - voorzover het realistisch of wenselijk is een eigen Baskische staat te hebben. (U kunt bedenken wat een anarchistisch standpunt op dit gebied is).

Maar hoe je ook denkt over gewapende acties of bomaanslagen, Spanje had er waarschijnlijk anders uitgezien zonder de uitschakeling van Carrero Blanco door de ETA. Het dient maar even gezegd - de gelijkgeschakelde media zullen het niet vermelden.

2 Reacties


Het opblazen van Blanco was een strategische uitschakeling. Keihard en meedogenloos. Maar de aanslag was gericht op een meedogenloos regime, maakte geen onschuldige slachtoffers en was niet bedoeld om angst aan te jagen.

Het was een heel andere actie dan bv de bomaanslagen gericht tegen het toeristische publiek. En wie weet, werd de ETA als dekmantel gebruikt?

zei: Terreur - nee op 23/03/2006 om: 10:06u

Kort & goed samengevat. En tja - die laatste vraag - zullen we daar ooit een antwoord op krijgen?

zei: Prul op 23/03/2006 om: 19:15u


Powered by Greymatter