Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/22/2006: "Vendetta: anarchisme goes mainstream?"

Afgelopen week is in de VS de speelfilm V for Vendetta groots in premiere gegaan.
vendetta (8k image)
De film gaat over een klinkklare anarchist, die met directe actie de staat te lijf gaat en de bevolking aanzet tot een opstand voor een anarchistische samenleving. De film komt binnenkort ook in Nederland in de bioskoop.
Klik op meer.

Anarchistische kringen in de VS zijn verdeeld over de waarde van de film. Sommigen benadrukken het belang dat een gewoon publiek een film te zien krijgt waarin het anarchisme nu eens niet als een kwade karikatuur afgebeeld wordt. Anderen zien het als een vercommercialisering van het idealisme. Of vinden het nog steeds een karikatuur.

De film is immers een productie van de multinational Warner Bros. Er zijn groepen die pamfletten uitdelen aan de bezoekers van de film, om ze te wijzen op het 'reŽel bestaande anarchisme'. Informatie daarover is te vinden op een speciale website met de best grappige titel 'A for Anarchy'.

Interessant is het allemaal wel. De film wordt door het filmbedrijf gevent met de leus: "People should not be afraid of their governments. Governments should be afraid of their people". Overigens is het een hoofdzakelijk Britse productie en speelt'ie ook in (retro-futuristisch) Engeland.

Op Infoshop wordt gediscussieerd over de film. Vanuit het rechtse kamp wordt de film bekritiseerd omdat die geweld en terrorisme zou propageren.

V for Vendetta is oorspronkelijk een stripserie, die onder actievoerders in de VS ook al populair was. Hij kwam halverwege de jaren '80 in maandelijkse afleveringen uit in de Warrior-serie en is gemaakt door Alan Moore en David Lloyd (fansite Moore). Zie op deze website meer over de strip. En dit is de website van het filmbedrijf voor de Nederlandse versie.

Bijdrage van Global Info

1 Reactie


Naar mijn mening heeft deze film (in tegenstelling tot de comic) vrij weinig te maken met anarchisme zoals wij dat kennen. De ideologie wordt in de film alleen gebruikt als reden om flink wat spectaculair geweld richting kijker te smijten. De schrijvers van de comic hebben niet voor niets zich gedistantieerd van de film. Gemiste kans, deze film....

zei: Laurens op 24/03/2006 om: 14:23u


Powered by Greymatter