Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/22/2006: "H.O.L.L.A.N.D. - Holland spreekt een woordje mee"

Het komt niet zo vaak voor dat buurland Nederland op het BBC-televisienieuws komt. Gisteren was het raak. Het bericht onderstreepte vooral dat we acuut toe zijn aan regime change in dit land.

ertekin (17k image)
Klik op meer

De correspondente in Den Haag was op bezoek in Turkije, bij cursisten Nederlandse Taal en Cultuur. U weet wel, zoals eerder behandeld onder het kopje Door gevaarlijke gekken geregeerd. Met onder andere de ongelooflijke vraag: Is Nederland een democratie? Waag het eens hier Nee op te antwoorden, dan komen ze je halen, het leger staat paraat....
De Turkse cursisten klaagden dat zij niet in de gelegenheid zijn Nederlands te oefenen. Zeker niet in Istanbul. (Er zijn dorpen in Anatolië, heb ik gemerkt, waar je wel degelijk verstaan wordt - bedenk zelf maar hoe dit kan). Een man verwachtte niet zich bij zijn vrouw in Nederland te kunnen voegen.
"Hou je van aappelsaap?" oefent een Istanbulse schone wat onzeker (ze kan in ieder geval in Utreg of Noord-Brabant terecht, dunkt mij, met dit accent). De lerares Nederlands, schrijfster tevens van het afgebeelde boekje, heet Dieneke Ertekin, en ze zegt met een fijn glimlachje dat zij vermoedt dat het allemaal zo moeilijk wordt gemaakt om te voorkomen dat "ze" naar Nederland komen.
Vrijgesteld van de eisen, wordt beklemtoond in de reportage, zijn mensen uit Noord-Amerika, de Europese Unie en Australazië. Met dit laatste wordt waarschijnlijk niet voormalig Nederlandsch-Indië bedoeld, want wat voor grootsch hier ook verricht is, onderwijs en dus ook onderwijs in het Nederlands hoorde daar niet bij. Men bedoelt dus Australië en Nieuw-Zeeland. Uit die landen en uit de Verenigde Staten kun je ook wat donkere mensen de kans geven naar Nederland te komen, maar daar kon blijkbaar wettelijk geen uitzondering voor gemaakt worden. Maar verder druipt het racisme natuurlijk van deze regel af. Om dood te gaan van schaamte.

Tot slot wordt señora Vreemdelingenhaat zelf aan het woord gelaten. "We waren steeds zo naief," zegt ze met haar klompenaccent, "dat zijn we nu niet meer." Mensen die iets tegen toploos zwemmende vrouwen of homohuwelijken hebben, daar zit Nederland niet op te wachten.

Waar moet ik heengaan? Ik heb getwijfeld over België... Maar het wordt vooral ernstig tijd voor regime change, hier en nu.

2 Reacties


Onder AustralaziŽ valt bij mijn weten in ieder geval ook nog Japan. Die regels zijn opgesteld in de jaren 1960/70, toen buurland Zuid-Korea nog te armoedig was. Kortom: mensen uit ouderwets welvarende landen zijn welkom, de rest moet onder het juk door, zelfs als hun land inmiddels een economische grootmacht is, zoals Zuid-Korea.

zei: waegari op 24/03/2006 om: 16:12u

Ah! dat klopt dan met die goede oude vertrouwde regels van de apartheid, waarbij Japanners tot ereblanken verklaard werden, andere Oost- en Zuidoostaziaten "natuurlijk" niet. Zouden witte Zuidafrikanen ook Austalaziatisch zijn?
Bedankt voor de toelichting.

zei: Prul op 24/03/2006 om: 17:56u


Powered by Greymatter