Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/21/2006: "Zwitserland dreigt Koerdische anarchist uit te leveren aan Turkije"

In Basel werd afgelopen zaterdag door zo’n 250 mensen gedemonstreerd voor de vrijlating van de Koerdische anarchist Erdogan E., die op 21 februari werd gearresteerd.
Erdogan39481 (48k image)
De demonstratie in Basel
Ondanks zijn status als politiek vluchteling dreigt Zwitserland Erdogan E. uit te leveren aan Turkije op grond van een uitleveringsverzoek.
Klik op meer.

Het waren hoofdzakelijk anarchisten die afgelopen zaterdag, de internationale dag van politieke gevangenen, in Basel op de been waren. In een strijdbare betoging door de binnenstad werden leuzen geroepen als ‘Uitlevering is folter, uitlevering is moord’, ‘Verblijfrecht voor allen nu’ en ‘Vrede aan de hutten, oorlog aan de paleizen. Vuur en vlammen voor de uitleveringsgevangenissen’.

In de redevoeringen werd benadrukt dat ondanks de toenadering van Turkije tot de Europese Unie, het land een folterstaat is waar politiek andersdenkenden systematisch worden vervolgd.

In de plaats Liestal waar Erdogan momenteel gevangen zit, gingen 80 mensen de straat op om zijn vrijlating te eisen. De demonstratie eindigde voor de gevangenis waar flink lawaai werd gemaakt.

Erdogan vluchtte negen jaar geleden uit Turkije. Daar dreigde voor hem vanwege politieke activiteiten de doodstraf, die door druk van de Europese Unie in levenslang werd omgezet. In Zwitserland kreeg hij de status van politiek vluchteling.

De dreigende uitlevering van Erdogan markeert de verscherpte asielpolitiek in Zwitserland. In Winterthur zijn eveneens twee Koerden gearresteerd met de bedoeling hen naar Turkije uit te wijzen.


Powered by Greymatter