Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/19/2006: "Wereldwijd demonstraties tegen oorlog in Irak"

Wereldwijd zijn zaterdag mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de bezetting van Irak. Het was gisteren drie jaar geleden dat de oorlog in Irak startte.
sanFrancisco6_answer_banner3 (23k image)
Demonstratie in San Francisco
De grootste demonstratie vond plaats in Londen waar volgens de organisatoren zo’n 80.000 tot 100.000 mensen op de been waren. Engeland waar 64% tegen de oorlog is gekant, heeft 8000 soldaten in Irak gelegerd.
Klik op meer.

Ook in andere Europese steden werd actie gevoerd tegen het Amerikaanse buitenlandbeleid en het aanhoudende geweld in Irak. In Rome waren enkele tienduizenden mensen op de been. Italië heeft 3000 soldaten naar Irak gezonden, ondanks dat de meerderheid van de Italianen tegenstander is van de bezetting in Irak.

Op demonstraties in Denemarken en Griekenland waren elk duizenden mensen aanwezig. In Kopenhagen trokken zo’n 3000 mensen naar de ambassades van de VS en Engeland. Ook in Aalborg en Arhus werd gedemonstreerd. In Athene trokken zo’n 2000 betogers aangevoerd door Palestijnse immigranten naar de VS-ambassade. In de tweede stad van Griekenland, Saloniki, en op Kreta werden demonstranten juist weggehouden van gebouwen die door de VS worden gebruikt. In Griekenland meent 85% van de bevolking inmiddels dat de bezetting van Irak een mislukking is, aldus het dagblad Kathimerini.

Duizend mensen trotseerden de kou in Stockholm waar de demonstratie eveneens naar de ambassade van de VS trok. Evenveel mensen demonstreerden in Berlijn. Dat gold ook in Dublin, waar men van een teleurstellende opkomst sprak.
Dublin460004 (25k image)
Zo'n 60 anarchisten deden in Dublin mee

In Spanje werd in Barcelona, Madrid, Almeria en Valencia betoogd.

In Brussel wordt vandaag gedemonstreerd terwijl in Amsterdam gisteren 2000 mensen bijeenkwamen. In Oost-Europa ging men in Boedapest, Warschau en Slovenië de straat op.
Amsterdam180306 (21k image)
Amsterdam (en kijk eens linksboven!)

Ook in islamitische landen vonden protesten plaats. In het Turkse Istanbul trokken minstens 5000 mensen de straat op om hun afkeer te uiten van de Amerikaanse aanwezigheid in buurland Irak. In andere Turkse steden als Izmir, Trabzon en Ankara werd eveneens gedemonstreerd. Bijna de gehele publieke opinie is tegen de oorlog in Irak.
Turkijephot00815xi (24k image)
Anarchistisch blok in Turkije

In Pakistan werd in verschillende steden actie gevoerd. Daarbij werd ook de ondersteunende rol van de regering aan de Amerikanen bekritiseerd. In Irak zelf is in Baghdad en Basra gedemonstreerd.

Ook in andere Aziatische landen werd het begin van de oorlog om Saddam Hussein ten val te brengen aangegrepen voor actie. Zelfs in Zuid-Korea en Japan, landen die gelden als sterke bondgenoten van Washington, waren acties. In Tokio kwamen 2000 mensen bijeen op een manifestatie in een park.

In de VS vonden in meer dan 500 plaatsen acties tegen de oorlog in Irak plaats. Er waren grote demonstraties in New York, San Francisco en Los Angeles die allen tienduizenden mensen trokken. Inmiddels is 68% van de Amerikanen tegen het huidige beleid van Bush in Irak gekant.

Meer dan 25.000 mensen gingen de straat op in San Francisco. Foto’s: 1/2/3/4/5/6/7/8/9

In Los Angeles demonstreerden 20.000 mensen. Tot de sprekers hier behoorde Mailik Rahim, die in New Orleans tot de grondleggers van de alternatieve hulporganisatie Common Ground behoort. De stoet vormde een bont geheel met flinke afvaardigingen uit de Palestijnse en de Filippijnse gemeenschap en die van de Amerikaanse Indianen.
Hollywood158 (25k image)
Anarchisten in Los Angeles

Ook de Anarchistische Federatie Zuid California nam een de demonstratie deel. Een interview met één van heb vind je hier.
Hollywoodscaf-meeting (20k image)
De Federatie hield een meeting op straat

Foto’s uit Los Angeles: 1/2/3/4/5/6/7/8/9

Videobeelden uit Los Angeles: 1/2/3/4/5/6

Ook in Chicago vond met 15.000 deelnemers een flinke demonstratie plaats. Deze was door ruim 1000 basisgroepen georganiseerd. Ook de plaatselijke anarchisten waren vertegenwoordigd.
Chicagop3180045 (29k image)

Voor foto’s klik je hier en hier, terwijl je voor beelden hier moet zijn.

Chicago3180205 (20k image)
In Chicago scheidden zo'n 100 a 200 anarchisten zich van de demonstratie af

ChicagoHaymarketimg_0360 (17k image)
Om op te trekken naar het Heymarketmonument in de stad

In de kleinere steden van de VS waren enkele duizenden mensen, zoals in Boston (2500 mensen) en Pittsburg (2000 mensen).
Boston180306 (23k image)
Anarchisten in Boston

Foto’s uit Boston: hier en hier.

Foto’s uit Pittsburgh: hier, hier en hier.

Pittsburgh2006-03-18_029 (40k image)
Anarchisten in Pittsburgh

Ook in Australië dat 1300 soldaten in en rond Irak heeft gestationeerd, werd tegen de oorlog gedemonstreerd. In Sydney gingen 500 mensen de straat op. Voorts vonden er protestacties plaats in Afrika (Egypte, Soedan en Zuid Afrika) en Zuid Amerika (Mexico, Chili, Brazilië en Ecuador).

Behalve dat er de afgelopen weekend weer sprake was van tal van gewelddadige incidenten in Irak waarbij talloze doden vielen, stelde oud-premier Allawi die vorig jaar zijn functie neerlegde onomwonden dat in Irak thans een echte burgeroorlog woedt. „Wij verliezen elke dag vijftig tot zestig mensen door het hele land, als het er niet meer zijn. Als dit geen burgeroorlog is, dan weet god alleen wat een burgeroorlog wel is”, aldus de oud-premier.

9 Reacties


In het bovenstaande wordt melding gemaakt van een opkomst van 2000 mensen in Amsterdam. Dit getal is afkomstig van een persbericht opgesteld door de Internationale Socialisten, die kennelijk de lagere school niet hebben afgemaakt. Tellen kennen ze niet, maar dit is al langer bekend. Er namen hooguit 400 mensen deel aan het protest in Amsterdam, met eigen ogen geteld.

zei: vikkie op 20/03/2006 om: 15:06u

Ik ben er ook geweest en blijkbaar is het persoon hierboven maar een klein gedeelte van de demo aanwezig geweest. Voor en na de demo zelf waren er inderdaad weinig mensen. Tijdens de mars zelf nam de hoeveelheid mensen flink toe. Het hoogtepunt lag tussen 2000 en 2500 mensen. Dat de politie de getallen naar beneden haalt mag geen nieuws meer heten.
Overigens, waarom waren er overal in de wereld wel anarchistische blokken en in Amsterdam niet? Waar waren jullie?

zei: Chaoss op 20/03/2006 om: 15:49u

Chaoss, je maakt er een zooitje van. Als we jouw redenering moeten volgen dan waren er op de Dam rond de 500 personen aanwezig, en op het eindpunt op het Museumplein. Ergen tussenin doken er vervolgens 2000 tot 2500 personen op die eventjes mee hebben gelopen en al even snel weer verdwenen voordat ze bij het Museumplein aankwamen. Waren het soms stillen? Hoe dan ook, ik heb die 2000 personen niet gezien.

zei: Vikkie op 20/03/2006 om: 16:41u

Arend heeft tussen alle spandoeken van de NCPN en de Internationale Socialisten - gek dat die clubs met elkaar lopen - zijn Stalin en Trotsky plotseling verzoend? - een omcirkeld aatje aangetroffen, zie boven.
Vierhonderd of tweeduizend - het is hoe dan ook weinig als je bedenkt dat Nederland actief heeft meegedaan aan alle Nieuwe-Wereldordeoorlogen.
Chaoss zal er aan moet en wennen dat er geen centraal comité is dat anarchisten uitstuurt ter demonstratie. Geen blok = blijkbaar geen behoefte om tussen die clubs te lopen. Er is ook uiterst minimale publiciteit aan gegeven (en dat is nog mild uitgedrukt).

zei: Prul op 20/03/2006 om: 21:11u

Sluit me aan bij Prul. Maar Chaoss, tijdens de Pinksterlanddagen gaan we als anarchisten demonstreren tegen de oorlog in Irak in ... Oosterwolde op zaterdag 3 juni.

zei: J.B. Arend op 20/03/2006 om: 22:58u

Ik denk dat je nu twee demo's door elkaar haalt Vikkie. Op de Dam was een demo van Pax Christi tegen de politiek in Cuba. De anti-Bush demo begon op het Museumplein en eindigde daar.

Dat de NCPN op dezelfde demo lopen als de IS is denk ik niet de IS aan te rekenen. Zover ik weet zit de IS wel in het platform tegen de nieuwe oorlog en de NCPN niet, maar hou me te goede. Enneh, van mijn vrienden bij de IS heb ik begrepen dat ze absoluut niets te maken willen hebben met een Stalin, Mao, Che of Castro. Ze kunnen alleen moeilijk zeggen tegen andere linkse organisaties dat ze niet mee mogen lopen.

Dat er geen centraal comite is die de anarcho's aanstuurt lijkt mij nogal logisch. Maar het lijkt mij niet zo heel moeilijk je zelf in beweging te brengen tegen de oorlog (of zijn we plotseling allemaal voor oorlog en Bush?. Ook al zou er minimale bekendheid aan gegeven zijn (hoewel ik overal door de stad posters heb zien hangen en er op verschillende actiefora oproepen waren. Bovendien was het een internationale oproep, want waarom zouden er overal op de aarde op dezelfde datum demo's zijn waar wel anarcho's aanwezig waren.

zei: Chaoss op 22/03/2006 om: 15:34u

Oosterwolde? Hmz... ook een leuke plek voor een demo razz

zei: Chaoss op 22/03/2006 om: 15:34u

Let wel: Oosterwolde Friesland - dat je niet straks op de Veluwe in je eentje staat met een bord... wink

zei: Prul op 23/03/2006 om: 19:18u

Ik ging al uit van Friesland. Ik geloof niet dat de Veluwe een erg rooie geschiedenis kent....

zei: chaoss op 27/03/2006 om: 12:24u


Powered by Greymatter