Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/18/2006: "Anderhalf miljoen Fransen demonstreren tegen nieuwe arbeidswet"

Volgens de vakbond CGT hebben vandaag in Frankrijk op 160 bijeenkomsten zo’n anderhalf miljoen mensen tegen de nieuwe arbeidswet gedemonstreerd.
Frankrijk180305SGE.AQF19.180306183718.photo02 (27k image)
Demonstratie in Lyon
De grootste betoging vond plaats in Parijs waar 350.000 mensen de straat opgingen.
Klik op meer.

In alle grote steden vonden vandaag demonstraties plaats tegen de regeringsplannen die het mogelijk maken jongeren onder de 26 jaar met hun eerste arbeidscontract op zak meteen te kunnen ontslaan. De betogingen werden gesteund door vrijwel alle vakbonden, studentenbonden, scholierenorganisaties, maar ook met steun van de oudervereniging van middelbare scholieren in Frankrijk, de FCPE (ouders van leerlingen) en de linkse partijen.
Parijs180306h_9_ill_752435_cpe5 (27k image)
Parijs

In Marseille betrof het 130.000 demonstranten, in Bordeaux, Lille en Toulouse ging het elk om 50.000 betogers. Ook in de middelgrote steden was de opkomst hoog met telkens tienduizenden demonstranten: in Nantes 45.000, in Rennes 35.000, in Caen 30.000, in Lyon 25.000, in Montpellier 20.000, in Pau 15.000, in Poitiers 10.000.
FrankrijkMarseille180306h_4_ill_752433_cpe4 (30k image)
Marseille

Na afloop van de demonstratie in Marseille trok een kleine groep jongeren naar het gemeentehuis die voor korte tijd werd bezet. Een anarchistische vlag van de groep Alternatives Libertaires werd vanaf het balkon naar benden gelaten, een gebaar dat met applaus werd begroet. Bij de ontruiming van de oproerpolitie vielen enkele arrestaties.

Er vonden slechts in geringe mate incidenten plaats. Aan het einde van de betoging in Parijs staken kleine groepjes jongeren een auto in brand, gooiden ruiten van etalages in en bestookten de politie met vuurwerk. Ook stadsmeubilair werd gesloopt om de politie te bekogelen. Zeker vier agenten en veertien betogers raakten gewond. De politie heeft minstens 28 mensen aangehouden. Ook in Rennes waren er enkele geweldsincidenten.

De politie telde in totaal 530.000 demonstranten in geheel Frankrijk, een cijfer dat ook beduidend hoger ligt dan bij de vorige demonstraties tegen de arbeidswet. Feit is dat de demonstraties telkens massaler van omvang worden. De vakbonden telden bij eerdere betogingen tegen de wet op 7 februari 400.000 en op 7 maart 700.000 betogers. Ook toen lag de schatting van de politie beduidend lager.

Bernard Thibault secretaris-generaal van de grote vakcentrale CGT is van oordeel dat de beweging verder aan kracht heeft gewonnen en wees er op dat nu “70% van de Fransen het intrekken van het voorstel eisen, en 80% van jongeren".

Dat leidt er toe dat de toon van de vak- en studentenbonden tegenover de regering steeds feller wordt. De vakbonden overwegen serieus om komende week (genoemd wordt donderdag 23 maart) de algemene staking in Frankrijk uit te roepen indien de regering niet snel op de aantasting van de arbeidspositie van jongeren terugkomt. Zij zullen zich op maandag nader beraden en hebben de regering 48 uur de tijd gegeven om de wet terug te trekken.

Onderhandelingen met de regering over de plannen blijven in ieder geval uit. Bruno Julliard, de voorzitter van de grootste studentenvakbond Unef, stelde: “ De enige voorwaarde aan elke discussie, is het het intrekken van EPS".

De voorzitters van de universiteiten hebben vrijdag aan de minister-president gevraagd om de nieuwe wet op te schorten en eisten "een tijd van discussie" van zes maanden.

De populariteit van premier Villepin die ambities koestert om president te worden, daalt. Volgens een peiling IFOP voor de Krant van de zondag is 61% van de Fransen ontevreden over Villepin, tegen 54% in februari. Het aantal "zeer ontevreden" groeit met tien procent (25% in plaats van 15%). 37% van de ondervraagde personen is tevreden over de minister-president, een daling van 6 % vergeleken met vorige maand. Ook de impopulariteit van president Jacques Chirac neemt verder toe met 2% tot 60%.

De vraag is nu wat de regering zal doen. Premier Villepin zou eerder deze week binnenskamers hebben gesteld dat bij een opkomst van anderhalf miljoen demonstranten de wet ingetrokken zou moeten worden.


Powered by Greymatter