Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/17/2006: "En is het gezeur nu afgelopen?"

Achach, in 1968 waren we revolutionair - en zullie vechten voor behoud van verworven rechten. De laatste in het koor is godbetert een communistisch Europarlementariër.


omsingeld (29k image)
Klik op meer

Ik heb het als nieuwsconsument/scholier zeer bewust en geïnteresseerd meegemaakt - maar "ik was er niet bij", niet in Frankrijk en "dus" oook niet in Nederland. Schoolverplichtingen gingen nu eenmaal voor. Ik zou me ook nooit een soixante-huitard noemen. Maar daar komt iets bij: blijkbaaar moet je zeer geslaagd zijn om te zeiken dat toen het ware werk werd verricht en dat die scholieren en studenten die nu op de barrcaden staan in Frankrijk geen "mei 1968" zijn.
Als ik zo geslaagd was zou ik niet voor De Vrije werken, vermoed ik, maar had ik bij Groen Links of nog beter natuurlijk bij de PvdA gezeten. En bij de universiteit gewerkt of zo, in plaats van achter de geraniums voor de Vrije te werken. Ik heb het over mijzelf omdat ik net bevoegd ben om te oordelen, als waarnemer van "toen" en "nu".

En het is stierenschijt, dat gezwets over de studenten en andere jongeren van Frankrijk. Het is ook generatieverraad. "Links" zou achter de studenten en buitenwijkenjongeren moeten staan. De kleine anarchistische beweging van Frankrijk doet mee, en misschien andere kleine groepen ter linkerzijde. De rest kunnen we klasseren onder Trahison des clercs. Frankrijk heeft natuurlijk ook nauwelijks linkse filosofische kanonnen meer, in tegenstelling tot 1968 (waar blijven Baudrillard, Virilio, Attali voor mijn part, met hun commentaren?). De huidige beweging heeft "groot links" niet meer nodig.

Enfin, ik heb nieuws voor u, fossielen van links of desnoods rechts: het is geen mei 1968. Het is maart 2006. Zeker, "mei '68" begon in maart - beweging van de 22ste maart - weet u? Wie weet hoe het nu gaat. Veel plezier met uw geestelijke rollator!

1968 was tegen het einde van de gouden tijd van het kapitalisme. We zitten nu echt wel in de blessuretijd van dit systeem. Denk maar niet dat de jongeren in Frankrijk en elders dit niet beseffen.

Uitbarsting geschreven naar aanleiding van dit verhaal, eerst waargenomen op Yahoo-nieuws: de geest van '68 ontbreekt.

4 Reacties


Ahum,
What's new, pussycat?
Die zogenaamde communistische europarlementarier was, volgens dat gelinkte artikel, meneer Henri Weber van de Parti Socialiste. Een sociaal-democraat dus. In mei 1968 zou hij dan lid zijn geweest van de trotskistische LCR. Hum, nu hou ik altijd dat verhaal in mijn hoofd over die Franse "revolutionaire" jongerenorganisatie die vanaf hun uiterst belangrijke vergadering of congres naar de barrikaden in het Quartier Latin kwam gedemonstreerd, om de verzamelde opstandige jeugd aldaar te vertellen dat hun strijd slechts een zinloze provocatie was die slechts in het nadeel van de arbeidersklasse kon werken. En dat ze, na die historische toespraak, met rode vlaggen en al weer zijn weggedemonstreerd, om de zogenaamd nutteloze en provocatieve strijd in het Quartier Latin over te laten aan deze jongeren.
Tja, die trotskisten waren toen al vaag en fout en zijn dat nu nog steeds (om maar niet te spreken over hun stalinistische broertjes en zusjes). En dat sommige van de kaderleden van destijds nu zijn doorgestroomd naar de hogergelegen "linkse" regionen, daar hoef je je natuurlijk ook niet echt over te verbazen.

Wat ik mij afvraag, is hoe er een echte praktische link tot stand kan komen tussen de huidige opstandige jeugd in de banlieues en het strijdtoneel tegen de nieuwe precariserende Schietstoelwet. De media vertekenen ongetwijfeld het beeld, maar het is wel een komische tegenstelling: de middenklasse student die klaagt dat hij geen lening kan krijgen om een auto te kunnen kopen, en de randgroepjongere die om de hoek al klaar staat om zijn auto in de fik te steken...

zei: S. op 18/03/2006 om: 01:02u

Aardige laatste zin. big grin
Ik zou de studenten en scholieren niet "middenklasse" noemen - misschien is dat van velen nog het beeld van de maatschappij dat ze hebben, maar dat wordt nu juist desnoods gewelddadig opgeschud met die wet op de eerste baan. Onderwijsinstellingen werven "klanten" met gelul over carrière, en je blijkt wegwerpwerknemer te worden - net als de ongeschoolden in de buitenwijken. Twenty years of schooling and they put you on the day shift - maar de industrie is intussen ook weg...
Er is niets mis met verzet tegen proletarisering - of in dit geval: tegen het beroven van levensperspectief. Ook als de heersende klasse alleen in illusies gehandeld heeft - denk aan dat carriègezwets - is het een hardhandige bewustwording. En bewustwording gaat wel degelijk met "revolutionaire" sprongen. We zullen snel zien hoe het verder gaat.

zei: Prul op 18/03/2006 om: 10:59u

Er bestaat geen scheiding tussen directe, noodzakelijke belangenstrijd en revolutionaire strijd. Wie die scheiding aanbrengt is geen revolutionair, maar autoritair. In 1968 heeft de Franse vakbond CGT ook geprobeerd die scheiding aan te brengen en faalde ze evenzeer. Het is slechts een kwestie van "aanval" of "verdediging". Ik ben zelf van de generatie van '68, heb toen de confrontatie van de Nederlandse anarchistische beweging met de 22-maartbeweging, de kerngroep van mei '68 meegemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat, van welk "schijnbare" uitgangspunt de belangenstrijd tussen studenten en arbeiders uitgaat, het uiteindelijk "spontaan" tot dezelfde organisatievormen zal leiden, die de grondslag zullen vormen voor de nieuwe maatschappij.

zei: jan bervoets op 18/03/2006 om: 20:33u

Prul, beter voor de Vrije te werken dan voor GroenLinks of PvdA; daarvan zijn er sowieso al te veel (in tegenstelling tot de vrije)!

zei: yadh op 20/03/2006 om: 22:31u


Powered by Greymatter