Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/17/2006: "Rellen in Parijs rond Sorbonne universiteit"

Gisteravond zijn er in Parijs rellen uitgebroken in het gebied waar de Sorbonne universiteit is gelegen.
Parijs160306 (17k image)
Honderden jongeren leverden slag met de oproerpolitie. Verschillende auto’s vlogen in brand.
Klik op meer.

Na afloop van de grote studenten- en scholierendemonstratie ontstonden rond 16.00 uur de eerste vechtpartijen met de politie bij de metro Sčvres-Babylone. Daarbij zou het gaan om jongeren die niet bij de demonstratie betrokken waren geweest. De confrontatie duurde twee uur waarbij de politie traangas inzette. Er raakten maar liefst 46 agenten gewond.

Rond 19.00 uur braken er onlusten uit in de buurt van de Sorbonne universiteit die nog altijd door politietroepen wordt bewaakt. Honderden jongeren, deels gemaskerd, zouden de ruiten van een bank hebben ingeslagen. De politie zetten een waterkanon in om hen te verdrijven maar werd bekogeld met flessen, stenen, stoelen en tafels van terrassen, brandblusapparaten en ijzeren hekwerken. Een boekhandel, op de hoek van de Sorbonne werd in brand gestoken.

De politie raakte zelf verstrikt in de dikke wolken traangas die werden ingezet om de menigte te verdrijven. Tegenover de Sorbonne werden vijf auto’s omgegooid. Vervolgens werden verderop voorruiten van auto’s ingeslagen en eentje in brand gestoken. Brandweerlieden moesten onder politiebescherming hun bluswerk verrichten. De politie heeft tevens met rubberkogels geschoten.

Ook verdreef de politie een groep van 200 fascisten die met helmen en knuppels de opstandige jongeren te lijf gingen. Verschillende van hen werden gearresteerd. In de Franse media waren berichten verschenen dat de politie de fascisten herhaaldelijk zou hebben toegestaan metalen knuppels en helmen te dragen om demonstranten aan te vallen die zich tegen de nieuwe arbeidswet keren.

Over de gehele dag werden in Parijs in totaal 180 mensen gearresteerd, door heel Frankrijk ging het om 300 mensen.

Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy gaf de schuld voor het geweld aan militanten van uiterst links en uiterst rechts, aan hooligans en aan ‘herrieschoppers uit een aantal wijken’. Hij prees de koelbloedigheid van de oproerpolitie.

De politie heeft vandaag de Sorbonne geheel gebarricadeerd en daarmee is de universiteit niet meer toegankelijk. Talloze politietroepen zijn thans in het gebouw gelegerd, terwijl ook waterkanonnen zijn aangevoerd. Het is de Franse autoriteiten er kennelijk veel aangelegen dat de Sorbonne niet het symbool kan worden van de huidige strijd tegen de nieuwe arbeidswet.

Beelden van de rellen vind je hier

Foto’s tref je hier.


Powered by Greymatter