Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/16/2006: "Als je in Z staat heb je het ver geschopt"

Op weg naar de levensmiddelenwinkel word ik door een overvliegende vogel voluit op hoofd en haar geraakt. Bruine smurrie glijdt langs mijn hoofd. "Voor een ander zingt-ie," citeer ik voor mij uit een fameuze Witz. De baas van het café op de hoek waar ik nog niet naar binnen zou gaan als hij het gratis uitdeelde ziet dat ik machteloos wat van het bruine goedje uit mijn oog aan de muur smeer. "Gaat het wel goed, mijnheer? Beetje verward, hè?" Ik scheld niet en meld ook niet dat ik er goed uit moet zien om de Z te scoren, de daklozenkrant waar ik in voorkom in een omslagartikel.

patapoeee (14k image)
Klik op meer

28 februari 1981 - vijfentwintig jaar geleden werd in Amsterdam het pand Nieuwe Uilenburgerstraat 121 gekraakt. Het was mijn idee geweest - ik had het al een paar jaar in de knijs, het stond al lang leeg. Maar het bleek eigendom van een beruchte knokploegbaas/huiseigenaar. Geruchten wilden dat hij het land uit was, op de vlucht voor justitie. Nou, binnen anderhalf uur was hij er, met knokploeg, en met een soort gas waarmee hij ons wilde uitroken. Dat lukte niet. Maar het ongelukkig gesternte waaronder de kraak plaatsvond zou bij het pand blijven horen. En verscheidene mensen, verbonden aan het radiostation van de roemruchte studentenflat de Zilverberg (RVZ, Radio Vrij Zilverberg) waagden de stap niet er in te trekken en het station verhuisde niet naar de Uylenburcht.
Er kwam toch een radiostation. En wat voor een. Radio Dood, zo punk als het hele pand, en het motto was: luister of sterf. Ik woonde vlak bij, maar de ontvangst hield niet over. Maar dat hoorde bij de magie van het station, de onbeluisterbaarheid voorbij. Het station stond terzijde van de krachtenbundeling van vrije/alternatieve radio in Amsterdam in die dagen (het 95,5 platform).
Een paar jaar later ging het Radio Patapoe heten. Zo heet het nog steeds, en al kan ik er voor instaan dat het niet meer alleen punk is, underground is het zeer zeker wel. Gewild of ongewild zelfstandig gebleven is het station de laatste der Mohikanen (of de eerste van een Ware Voorhoede) onder de vrije radiostations van Amsterdam.
Volgens Krul zijn er op internet maar liefst zes luisteraars. Ik vraag mij af of dit cijfer klopt - ik was er net twee weken bij toen ik een lovende email uit Canada kreeg (toegegeven, daar is het bij gebleven).
Jazeker, de Prul van Patapoe is de Prul van de Vrije - niet te verwarren met Krul.
En u begrijpt dat ik, met of zonder stront aan mijn kop, glom van trots toen ik maar liefst twee daklozenkranten kocht. "Ik sta er in," zei ik trots. (Min of meer, toch). "Je meent het niet," zei de verkoper. "Waar gaat het over?"
Kopen die Z, mensen - lees of sterf!

3 Reacties


Ik luister via internet naar radio Patapoe en woon in Hoogeveen...
oke

zei: S op 17/03/2006 om: 08:40u

Het werd tijd Prul: eindelijk erkenning!

zei: Arend op 17/03/2006 om: 16:55u

Ik luister ook altijd naar Prul! oke

zei: W.Mop op 17/03/2006 om: 23:55u


Powered by Greymatter