Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/14/2006: "Nationale actiedag Franse studenten door scholieren gesteund"

Tijdens een nationale actiedag tegen de nieuwe arbeidswet van premier Dominique de Villepin gingen opnieuw duizenden studenten de straat op. Ze werden voor het eerst massaal ondersteund door middelbare scholieren.
parijsT5_60960 (28k image)
Parijse studenten demonstreren vanmiddag
Vakbonden en studentenbonden menen dat het versoepelde ontslagrecht voor jongeren dat in de wet wordt vastgelegd, onaanvaardbaar is. De meeste universiteiten in Frankrijk worden geblokkeerd of zijn bezet.
Klik op meer.

“We gaan door totdat de regering haar plan intrekt”, zei Nadjet Boubekeur, een 25-jarige student geschiedenis in Parijs en woordvoerder van de grootste studentenbond Unef. “Als het protest lang genoeg duurt, is het intrekken van het voorstel voor hen de makkelijkste uitweg”.

De regering meent dat het ‘Eerste Arbeidscontract’, zoals de wet heet (CPE in het Frans) de grote jeugdwerkloosheid zal terugdringen en werkgevers er toe zal aanzetten eerder jongeren in dienst te nemen. Frankrijk kamp met een landelijke werkloosheid van 9,6 %, de jeugdwerkloosheid bedraagt 22,8%
Van de 84 universiteiten die het land telt, zijn er thans 63 in staking meldt Unef. Vijftig universiteiten worden momenteel bezet door studenten. Nadat er op 7 maart zo’n miljoen studenten en werkers in actie kwamen, hebben vakbonden op 16 en 18 maart nieuwe protesten aangekondigd.

Vandaag hebben er in geheel Frankrijk weer talloze acties tegen de arbeidswet plaatsgevonden. Voor het eerst namen voor het eerst ook middelbare scholieren massaal aan de protesten deel.

In Nantes blokkeerden tussen de 2000 en 3000 jongeren het complete treinstation. Tevens werden alle universiteitsgebouwen geblokkeerd op de medische faculteit na.

Duizend middelbare scholieren zetten in Brest een soortgelijke actie op, waarbij spoorlijnen werden geblokkeerd.

Een poging om in Lille het treinstation te blokkeren mislukte. Ongeveer 10.000 demonstranten werden door de oproerpolitie teruggedreven. Daarbij viel één arrestatie. De tocht trok daarna naar het hoofdpolitiebureau. Op de drie universiteiten van Lille vonden stemmingen plaats over het al dan niet voortzetten van de acties. Bijna tweederde van de duizenden studenten stemde voor het voortzetten van de blokkadeacties van de universiteiten.

In Limoges waren vanochtend om 8.30 uur al 5000 jongeren op de been die langs alle onderwijsinstellingen trokken om demonstranten op te pikken.

In Parijs gingen vanmiddag vroeg tussen de 7000 en 10.000 studenten en scholieren de straat op. Studenten van de universiteiten Montpellier 2 en 3 vormden met scholieren een hechte demonstratie achter een spandoek met de tekst “Villepin, je proeftijd zit er op”. Later in de middag botsten in Parijs studenten opnieuw met de oproerpolitie. De jongeren gooiden met flessen en vuurwerk naar de politie die bij de Sorbonne universiteit staat geposteerd.

Zo'n tweehonderd Franse middelbare scholieren en studenten drongen gisteren een van de meest prestigieuze scholen van Parijs, het College de France, binnen uit protest tegen het omstreden wetsvoorstel. De jongeren gooiden bij de school met stenen naar de oproerpolitie, die met traangas de scanderende menigte uit elkaar poogde te drijven. De studenten eisten tevens dat de Sorbonne Universiteit weer wordt geopend. Zaterdag zette de politie met harde hand honderden demonstranten de universiteit uit, die sindsdien is gesloten.

Foto’s van de bezetting van de Censier (Paris-III) universiteit vind je hier.


Powered by Greymatter