Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/14/2006: "Oud-secretaris-generaal van de NAVO wordt rijk aan de bezetting van Irak"

Brengers van het democratische heil als Halliburton zijn moeilijk te overtreffen. Maar tot voor zeer kort konden ook Britse multi's onopvallend meevreten uit de koloniale trog in Irak. Stembiljetten drukken voor die zo begeerde verkiezingen of nieuwe bankbiljetten waar Saddam niet op staat - sommigen worden er rijk aan. En die sommigen wonen maar heel zelden in Irak.
amec (3k image)
Klik op meer

De regering van Blair houdt het liever "onder de pet", want het past niet zo goed bij de verhaaltjes over het juichende Iraakse volk dat bevrijd is van de dictator en een glanzende toekomst tegemoet gaat.
CorporateWatch heeft samen met het dagblad The Independent een inventarisatie gemaakt. Deze denktank kon 1,7 miljard euro achterhalen, maar vermoedt dat de totale roofwinst ongeveer 8 miljard euro bedraagt.
De buit komt terecht bij de beveiligingsindustrie, banken, reclamebedrijven, bouwmagnaten, oliemaatschappijen, architectenbureaus en adviesbureaus op energiegebied.

De bouwmaatschappij Amec heeft zeker 750 miljoen euro binnengesleept dankzij het "herstel" van elektriciteitsleidingen en verdre energievoorziening.
De beveiligingsmaatschappij Aegis heeft meer dan 370 miljoen binnengehaald dankzij een contract met het pentagon om militaire en private veiligheidsdiensten in Irak te coördineren. Een firma in dezelfde sector, Erinys, maakte 130 miljoen winst in Irak met het bewaken van een olieveld.
Waarschijnlijk wereken er zo'n dertigduizend "veiligheidsagenten" voor Britse bedrijven in Irak, naast de - veel kleinere - militaire bezettingsmacht.
De door de regering gesubsidieerde "denktank" het Adam Smith Institute - hier eerder genoemd - levert voor goed geld "adviezen" aan het in Baghdad geïstalleerde regime.
Naar verluidt kijke Shell (de Nederlandse connectie, van Kok en Bos, weet u wel?) en BP de kat uit de boom tot de door VS/Britse zogenaamde neoliberale vrijemarktorde stevig is gevestigd. Dit zou nog wel eens langer kunnen duren dan de heren denken. Maar intussen worden er nogal wat rijk van het vestigen van wat zij democratie laten noemen.

Volledig overzicht van de sectoren waarin Britse corporaties in Irak hun roverswinst binnenhalen. Bij het lijstje van profiteurs hoort New Labour-mannetje Robertson, opperdemocraat van de NAVO, naast nogal wat prominente Tories (Soames, Rifkind, de voormalige ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Irak Greenstock enz...).

Een aardige site van iemand die de zogenaamd-private veiligheidssector in de gaten houdt.

(Ik gebruik het anglicistisch aandoende woord corporaties, omdat het net als in fascistisch Italië de totale verstrengeling van staat en kapitaal goed weergeeft).

1 Reactie


de vikingen gingen 'eerlijk' uit plunderen

nu druk je geld of bewaak je olievelden van de geplunderden

de vikingen zouden ook kunnen beweren dat ze plunderden ter welzijn van de geplunderden!

zei: björn op 15/03/2006 om: 12:12u


Powered by Greymatter