Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/11/2006: "Franse politie ontruimt Sorbonne universiteit in Parijs"

Vanochtend vroeg heeft de Franse oproerpolitie de Sorbonne universiteit in Parijs onruimd.
FrankrijkSorbonne (44k image)
De politie op het plein bij de Sorbonne
De uit mei 1968 bekende universiteit was op 7 maart door honderden studenten bezet uit protest tegen de nieuwe arbeidswet, die het makkelijker maakt om jongeren te ontslaan.
Klik op meer.

De tweehonderd tot vierhonderd bezetters werden om 4.00 uur in een kwartier tijd met traangas en wapenstok verdreven. Toen de politie ingreep, vormden de studenten met elkaar een ketting door met de armen in te haken. Daarbij werden leuzen gescandeerd als "R´┐Żsistance pacifique"(´┐ŻGeweldloos Verzet´┐Ż) en "Police nationale, milice du capital!" (´┐ŻPolitie nationaal, militie van het kapitaal!´┐Ż).
Frankrijksorbonne1 (15k image)

Het politieoptreden leidde daarna tot paniek terwijl ook verzet werd gepleegd. Sommige studenten trachtten de charges te verhinderen door tafels en stoelen naar de agenten te gooien. Nadat de studenten uit de universiteitsgebouwen waren verdreven, deden zich ook in de directe omgeving nog incidenten met de politie voor. Elf politiemannen, een student en een fotograaf raakten gewond terwijl 25 studenten werden gearresteerd.

De ontruiming zou op verzoek van de universiteit in gang zijn gezet. De politie beweert dat ze eerder in de nacht traangas inzette nadat ze vanuit het universiteitsgebouw werd bekogeld met brandblussers, stoelen en boeken.

Ook op vrijdag trad de politie met de wapenstok al gewelddadig op tegen de studenten van de Sorbonne universiteit die demonstreerden tegen de nieuwe arbeidswet. Daarbij raakten 20 agenten, een student en een fotograaf gewond. Tientallen studenten bezetten gebouwen van de universiteit bezet en wierpen barricades van tafels en stoelen op. De linkse burgemeester Bertrand Delanoe van Parijs sprak toen zijn zorg uit over het politiegeweld en zei dat het studentenprotest tot dan toe juist vreedzaam was verlopen. Donderdagavond zette de politie al traangas in tegen betogende jongeren in Parijs.

Beelden van de ontruiming vind je hier.

3 Reacties


Radicale studentenprotesten in Parijs zijn altijd een opmaat voor meer.

zei: SNIX op 11/03/2006 om: 12:45u

Hier een aardig verslag van de bezetting, inclusief het smeren van de broodjes... De directeur van de Sorbonne had natuurlijk bekendgemaakt dat de bezetters geen echte studenten waren. De trucs blijven steeds dezelfde.
De opstandigheid broedde al toen de hete herfst uitbrak in de buitenwijken, er is ook geprobeerd verband te leggen tussen de buitenwijkenjeugd en de scholieren en studenten. Afwachten hoe het verder gaat, en zoals SNIX terecht meldt, Frankrijk is de revolutionaire koortsthermometer van Europa en elders.

zei: Prul op 12/03/2006 om: 12:42u

Foto's van de bezetting en ontruiming:
http://www.lemonde.fr/web/portfolio/0,12-0@2-3224,31-749751@51-725561,0.html

zei: A op 14/03/2006 om: 21:14u


Powered by Greymatter