Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/09/2006: "Turkse dienstweigeraar Mehmet Tarhan is vrijgelaten!"

Zojuist werden we verblijd met de verheugende mededeling dat de anarchistische dienstweigeraar Mehmet Tarhan uit Turkije vandaag (9 maart) uit de gevangenis is ontslagen!
mehmet_tarhan.jpgqwfvck (4k image)
Mehmet Tarhan in de gevangenis
De vrijlating volgde op last van de hogere militaire rechtbank in Ankara.
Klik op meer.

Mehmet zat sinds april 2005 vast in de militaire gevangenis van Sivas en kreeg vervolgens vier jaar celstraf van de reguliere militaire rechtbank wegens dienstweigering.

Vermoed wordt dat de uitspraak van de rechtbank in Ankara verband houdt met de recente veroordeling van Turkije door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een zaak van een andere Turkse dienstweigeraar, namelijk die van Osman Murat ▄lke. Een maand geleden kreeg Turkije een boete van 11.000 euro voor het overtreden van artikel 3 van de Europese Conventie over mensenrechten waarin staat dat het verboden is om gevangenen vernederend te behandelen.

In verband met de eventuele toelating van Turkije staat het land uiteraard onder druk om gangbare Europese maatstaven te hanteren als het gaat om de behandeling van gevangenen, maar ook van dienstweigeraars. Turkije kent bijvoorbeeld geen dienstweigeraarswet.

De strijd van Mehmet Tarhan voor zijn vrijlating werd in Turkije en daarbuiten in vijftien landen gesteund door anarchisten, homoseksuelen (Mehmet is homo) en antimilitaristen, ondermeer in de vorm van een internationale dag van solidariteit.

De Vrije heeft steeds veel aandacht aan de zaak van Mehmet besteed. Type zijn naam maar eens in op onze zoekmachine als je meer wilt weten!


Powered by Greymatter