Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/08/2006: "Acties tegen de militaire dienstplicht in Rusland"

In Rusland zijn de laatste tijd de nodige acties gevoerde tegen de militaire dienstplicht.
MoskouMG_4886g (21k image)
OMON valt een anarchistische tank aan in demonstratie Moskou
De aanleiding hiertoe vormde de schandalige behandeling van de dienstplichtige Andrei Sychev wiens beide benen en penis moesten worden geamputeerd.
Klik op meer.

In het Russische leger is het de gewoonte dat dienstplichtigen die snel zullen afzwaaien nieuwe rekruten ontgroenen, dat wil zeggen mishandelen en vernederen. Eind januari werd bekend dat dit ook het geval was met Andrei Sychev die moest opkomen bij een tankeenheid in Tsjeljabinsk.

Hij werd vastgebonden en drie uur lang verkracht door een dronken bende soldaten op nieuwjaarsavond. Pas op 4 januari kreeg hij medische verzorging, maar toen hij had hij al koudvuur in zijn benen en penis waardoor amputatie noodzakelijk was. De zaak werd pas op 25 januari bekend. Nog steeds verkeert hij in kritieke toestand.

Opiniepeilingen uitgevoerd door het onafhankelijke bureau Levada onder de dienstplichtige jongeren wijzen uit dat sindsdien de bereidheid om de dienstplicht te vervullen gedaald is van ruim 50% naar minder dan 40%.

In Moskou demonstreerden op 28 januari honderden mensen bij het Ministerie van Defensie waarbij het aftreden van de minister Ivanov werd geëist. Nadat de politie optrad om de menigte te verspreiden volgden leuzen tegen president Poetin. Eén van de gearresteerde organisatoren werd nadat de arrestantenbus werd bestormd daaruit bevrijd.

In Yekaterinburg (de woonplaats van het slachtoffer) trad de politie eveneens op tijdens een demonstratie op dezelfde dag. Na enige schermutselingen werden enkele mensen gearresteerd.
Ondanks alle publiciteit over deze zaak blijven incidenten rond mishandeling van dienstplichtigen zich voordoen. Op 2 februari werd in de media melding gemaakt van het in elkaar slaan van de soldaat Sergey Berezin in Norilsk, een soldaat in Basjkirië die in kritieke toestand moest worden opgenomen in het ziekenhuis nadat officieren soldaten hadden bevolen een ultiem gevecht met elkaar aan te gaan, de soldaat Dmitri Smirnih in Kantemirovsk die na marteling gedwongen werd een contract te ondertekenen, over commandanten van een legeronderdeel in Yaroslavl die de soldaat Maksim Gugaev als slaaf hadden overgedragen aan een generaal die vervolgens zwavelzuur over hem leeggoot omdat de verbouwing in zijn huis te weinig opschoot en zes andere gevallen van ontgroeningen waarbij ernstige mishandelingen zich voordeden. Al deze voorvallen werden dus op één enkele dag in de media bekend gemaakt!

Tegen deze achtergrond organiseerden Russische anarchisten op 23 februari hun tweede ´┐ŻDeserteer!´┐Ż-dag. In de tijd van de Sovjet-Unie gold deze dag als verjaardag van het Rode Leger. In 1995 kreeg deze dag een nieuwe dag een nieuwe betekenis, namelijk als ´┐Żdag van de verdediging van het vaderland´┐Ż. Sinds 2004 wordt de dag gevierd als offici´┐Żle feestdag waarbij iedereen vrijaf heeft.


In Nizhni Novgorod brachtten libertaire communisten ´┐Żs nachts leuzen aan op militaire centra met teksten als ´┐ŻOntsla Ivanov!´┐Ż, ´┐ŻWie zal er voor Sychev betalen?´┐Ż en ´┐ŻAls je wil blijven lopen, weiger dan militaire dienst!´┐Ż.

In Irkutsk in Siberi´┐Ż voerden anarchisten met eigen gemaakte wapens een oorlogsspel op in de hoofdstraten van de stad. Onder het publiek bevonden zich een viertal veteranen die hun benen hebben verloren. Voorbijgangers reageerden overwegend lachend op het schouwspel. Uiteindelijk werden de wapens vernietigd als symbool voor de daadwerkelijke vernietiging van alle werkelijke wapensystemen.

In Tyumen, ook gelegen in Siberi´┐Ż, vond een actie plaats getiteld ´┐ŻDien niet onder monsters´┐Ż, georganiseerd door leden van de anarchistische organisatie Autonome Actie en een andere organisatie. Met had toestemming om voor het regionale militaire rekruteringscentrum een manifestatie te houden. De autoriteiten hadden uit voorzorg het centrum die dag gesloten. Zo´┐Żn 50 mensen namen aan de actie deel waaronder leden van de Stalinistische Jeugd, die uiteraard niet waren uitgenodigd. Met spandoeken en leuzen werd de afkeer tegen het leger duidelijk gemaakt. Aan het einde serveerde Food not Bombs maaltijden aan de deelnemers en tevens aan daklozen. De aanwezige politieagenten die zich vreedzaam hadden gedragen, weigerden het voedsel dat hen werd aangeboden.

In Moskou organiseerden anarchisten voor de tweede maal een "Deserteer dag festival". Dit maal waren een aantal activiteiten vooraf niet aangekondigd om te voorkomen dat de autoriteiten in zouden slagen deze te verhinderen, zoals bij de vorige editie wel het geval was.

Daags voorafgaand aan het festival vond een persconferentie plaats met als thema ´┐ŻIk wil niet dienen, ik wil leven!´┐Ż Onder de sprekers bevonden zich twee dienstweigeraars van Autonome Actie (Dmitri Gorodov en Dmitri Boltov) en Elena Belousova, de moeder van
dienstweigeraar Roman Belousov uit Moskou.

Op 23 februari startte rond het middaguur een illegale ´┐ŻMars van deserteurs´┐Ż waaraan zo´┐Żn 70 mensen deelnamen. Sommigen waren gehuld in kartonnen tanks. Voorop ging een grote witte vredesduif. De tocht werd muzikaal ondersteund door drummers en blazers. De spandoeken droegen teksten als ´┐ŻHet leger is slavernij´┐Ż, ´┐ŻAls je niet wilt dienen, dien dan niet´┐Ż. Verschillende leuzen tegen het leger werden gescandeerd.

Nadat de demonstratie richting het Kremlin ging, blokkeerde een eenheid van de OMON (beruchte eenheid) de weg en viel de demonstratie vervolgens aan. Elf mensen werden harhandig gearresteerd, de duif werd tegen de grond gewerkt en de tanks vernietigd. Dezelfde avond werden de arrestanten vrijgelaten met een aanklacht wegens wangedrag op zak.

Foto´┐Żs van deze actie vind je hier

Videobeelden tref je hier en
hier.

Later op de dag vond een actie van Food Not Bombs plaats tegen de oorlog in Tsjeteni´┐Ż, de hoge uitgaven voor het militair bedrijf eb de militarisering van de samenleving. In een van de voorsteden van Moskou werd een filmavond gehouden.

De volgende dag werd het festival voortgezet met een besloten concert waar zeven bands optraden. Omdat het geluidssysteem het begaf kon alleen de bands "Penicillin" and "No heads" uit Moskou, "Crowd Control" uit St. Petersburg en "Brud*Krov" uit Minsk spelen.

De laatste activiteit in het kader van het Festival was een discussiebijeenkomst rond het the ´┐ŻDienstplicht en de Russische samenleving´┐Ż op zondag 26 februari. De bijeenkomst werd geopend door een spreker van de Coalition for Democratic Alternative Service, die inging op de huidige stand van zaken rond de door de regering beloofde wetgeving om de duur van de dienstplicht te bekorten tot ´┐Ż´┐Żn jaar. Daarvan zal pas in 2008 sprake zijn. Kritiek op dit voornemen is afkomstig uit militaire kringen.


Powered by Greymatter