Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/06/2006: "Solidariteit met de getroffen Matan Cohen"

Afgelopen woensdag vond in Londen bij de Israëlische ambassade een solidariteitsactie plaats voor de Israëlische anarchist Matan Cohen die bij een actie tegen de Muur van Apartheid door een rubberkogel in zijn oog werd geraakt.
Londen334812 (40k image)
Matan is inmiddels geopereerd waarbij een bloedprop achter zijn oog werd verwijderd.
Klik op meer.

Op woensdag 1 maart verzamelde een kleine groep bij de ambassade van Israël in Londen. Binnen enkele minuten is de politie ter plaatse die de groep sommeert de stoep op te gaan omdat ze ‘het verkeer hindert’.

Pamfletten worden uitgedeeld, er is een spandoek en de deelnemers houden A4-vellen omhoog waarop ze hun steun betuigen aan Matan Cohen en de anarchistische beweging in Israël. Uiteindelijk is er meer politie op de been dan er activisten zijn.

Velen kenden de 17-jarige Matan van de Anarchisten tegen de Muur die beschoten werd tijdens een demonstratie tegen de Muur in Beit Sira. Vorig jaar was hij op tournee door Engeland waar hij op diverse bijeenkomsten sprak. Hij maakte indruk door zijn “buitengewone intelligentie, bedachtzaamheid en diepe overtuiging”.
Ondanks zijn operatie waarbij een bloedprop werd verwijderd, loopt zijn oog nog steeds gevaar. Het is de vraag of hij er ooit weer mee zal kunnen zien. Binnenkort wordt hij er nogmaals aan geopereerd. Artsen schatten de kans op herstel op 50%.

Beelden van de actie in Londen vind je hier.

In Tel Aviv vond daags na het bewuste schietincident (25 februari) bij een legerbasis een demonstratie plaats tegen het geweld van de Israëlische bezettingsmacht plaats waar zo’n 150 mensen aan deelnamen. Vier demonstranten werden gearresteerd en door de politie geslagen.

De Anarchisten tegen de Muur eisen thans onmiddellijk een onderzoek naar ‘het onnodige geweld van de veiligheidstroepen tegen activisten’. In 2003 werd een ander lid van de groep, Gil Na'amati, in zijn been geschoten tijdens een actie tegen de Muur in het dorp Mas'ha. Na langdurig onderzoek werd geen van de betrokken soldaten en commandanten vervolgd.

Desondanks gaat het offensief van de Anarchisten tegen de Muur tegen de bouwactiviteiten in de verschillende Palestijnse dorpen onverdroten door. Afgelopen vrijdag werden opnieuw in een drietal dorpen actie gevoerd. In Bil’in ketenden zich ’s morgens tien activisten (Israëlische anarchisten, internationale activisten en Palestijnse dorpsbewoners) vast aan het hekwerk ter plaatse. Ze werden hardhandig door de veiligheidstroepen verwijderd.

Na de traditionele middagdemonstratie in Bil’in waar dit maal wat minder mensen aan deelnamen, voerde het leger een overval op het dorp uit. Daarbij werd met traangas en rubberkogels geschoten op iedereen die zich buiten bevond. Er werd echter ook in de huizen gevuurd.

Succes was er in het dorp Abud omdat het Hooggerechtshof van Israël bepaalde dat de bouwwerkzaamheden aan de Muur twee weken moesten worden gestaakt. Toen de bepaling aan de soldaten werd getoond, werd het afvuren van traangasgranaten gestaakt.
In Beit Sira waar een week eerder het incident mat Matan had plaatsgevonden, was een grote menigte Palestijnse demonstranten op de been. Behalve 15 Israëli’s was er ook een delegatie van het dorpscomité van Bil’in aanwezig. Opvallend was dat er slechts een dertigtal manschappen van de grenspolitie op de been waren. Dit maal hielden ze zich rustig ondanks de grotere opkomst van demonstranten dan was verwacht. Wel werden er versterkingen opgeroepen die afkomstig waren van de eenheden die in Bil’in zijn gelegerd.

Het schieten met rubberkogels bleef dit maal uit, maar traangas en ‘schok’-granaten werden wel afgevuurd om de menigte te verspreiden. Een Israëli werd geraakt door een steen die was geworpen door de plaatselijke jeugd maar uiteraard was bestemd voor de veiligheidstroepen. Hij moest worden gehecht.

Op zaterdag 3 maart namen enkele anarchisten deel aan een kleine demonstratie in Tulkarem die was gericht tegen de controlepost bij Jbara. De post blokkeert de enige weg die het kleine plaatsje Hirbet Jbara nog met de buitenwereld verbind. Het plaatsje is nu al enige jaren geheel omgeven door de Muur en de inwoners wonen dus letterlijk in een gevangenis.

Het handjevol soldaten dat aanwezig was, schrok zich een hoedje en waren niet voorbereid op een demonstratie. Toe ze niet bij machte bleken de meute te beteugelen, raakten ze in paniek en schoten in de lucht. De demonstranten lieten zich echter niet van de wijs brengen en hielden hun actie een uur vol.

De actie in Tulkarem wordt geïnspireerd door de aanhoudende acties in Bil’in. De organisatoren zijn voornemens iedere zaterdag een dergelijke demonstratie te houden. Het waren met name vrouwen van de lokale vakbond die bij de eerste actie waren betrokken, een gegeven dat in de Palestijnse mdia de nodige aandacht kreeg. De meeste acties worden namelijk door mannen gedomineerd.


Powered by Greymatter