Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/05/2006: "Joëlle Aubron van Action Directe overleden"

Afgelopen woensdag overleed op 46-jarige leeftijd Joëlle Aubron aan longkanker, ze was een prominent lid van de voormalige Franse gewapende strijdgroep Action Directe.
JoelleIMAGE_T5_59907 (15k image)
De verzwakte Joëlle Aubron bij haar vrijlating in 2004
Na 17 jaar gevangenschap kwam ze in juni 2004 op vrije voeten vanwege gezondheidsredenen. Haar hersentumor kon in de gevangenis niet worden behandeld.
Klik op meer.


Aubron maakte deel uit van de harde kern van Action Directe, opgericht in 1979. Ze werd in 1989 en 1994 wegens de moord op Renault-directeur Georges Besse en de hoge defensie-ambtenaar René Audran tot levenslange gevangenisstraf met aansluitend 18 jaar inbewaringstelling veroordeeld. Het Steuncomité voor de gevangenen van Action Directe maakte haar dood woensdag in Parijs bekend.

De leden beschouwden de Rote Armee Fraktion als een lichtend voorbeeld en onderielden ook contacten met de Rode Brigades in Italië. In 1985 maakte Aubron deel uit van het commando dat generaal René Audran vermoordde, een hoge functionaris van het ministerie van Defensie die verantwoordelijk was voor de aankoop van militair materieel.

Enkele maanden later onderging George Besse hetzelfde lot, de directeur van Renault. Het was Aubron die Besse het genadeschot gaf, zo bleek bij het proces waar Aubron en haar medestanders twee maal levenslang kregen.

Zij werd met Nathalie Ménigon, Georges Cipriani en Jean-Marc Rouillan in februari 1987 gearresteerd in een verlaten boerderij in Midden-Frankrijk. Prompt was bijna het hele kader van de beweging uitgeschakeld.

Ook dit nog immer vastzittende trio maakt het slecht. Ménigon is na een hersenbloeding gedeeltelijk verlamd geraakt en zakt steeds verder weg in een depressie. Cipriani is krankzinnig geworden. Rouillan lijdt aan longkanker in een vergevorderd stadium. In Frankrijk voert een Steuncomité actie gevoerd voor hun vrijlating.

Al in januari 2001 riep Amnesty International de Franse regering op onmiddellijk stappen te nemen om de situatie te verbeteren van leden van de voormalig Action Directe, van wie de gezondheid alarmerend is verslechterd als gevolg van langdurige perioden van isolatie sinds hun arrestatie in 1987. Amnesty International stelde dat er bewijs was dat de behandeling van de gevangenen niet had voldaan aan internationale normen die tot doel hebben de schadelijke gevolgen van eenzame opsluiting tot een minimum te beperken.

Jean-Marc Rouillan en Joëlle Aubron gingen in januari van dat jaar in hongerstaking om aandacht te vragen voor de slechte gezondheidssituatie van Cipriani en Ménigon. De hongerstaking werd beëindigd nadat de gevangenisautoriteiten een aantal toezeggingen hadden gedaan, waaronder de verstrekking van toereikende medische zorg.

Een Franse rechtbank wees in december 2004 vervroegde vrijlating van Nathalie Ménigon echter af. Nadat ze eerder dat jaar in hongerstaking was gegaan. Ze trachtte vergeefs gebruik te maken van de in 2002 in Frankrijk ingestelde wet waardoor zeer oude of zieke gevangenen vervroegd vrij kunnen komen. Op grond van deze wet kwam Joëlle Aubron in hetzelfde jaar wel vrij.

De uit een Parijs' bourgeois-milieu afkomstige Aubron is steeds volledig achter de moorden op generaal René Audran en Renault-directeur Georges Besse blijven staan. Tijdens haar proces noemde ze Besse 'een uitbuiter van de mensheid'.

Na haar vrijlating trok Aubron bij haar ouders in, die hun woning in het chique Neuilly verruilden voor een buitenhuis bij Auxerre. De verwachting was destijds dat ze nog enige maanden zou hebben te leven.


Powered by Greymatter