Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/04/2006: "Verbod voorkomt kranslegging nazi’s in Ysselsteyn"

Door druk van de Anti Fascistische Actie (AFA) heeft Burgemeester Waals van Venray met een verbod voorkomen dat neonazi’s van Blood and Honour een kranslegging konden houden voor gevallen SS-ers op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.
ysselstein (31k image)
Om herkenning te voorkomen waren de nodige deelnemers goed ingepakt
Dankzij een op vrijdag gewonnen kort geding wist AFA bovendien te bewerkstellingen dat ze vandaag in het centrum van Ysselsteyn op het Lovinckplein een manifestatie kon houden.
Klik op meer.Nadat de gemeente op 4 maart middels een noodverordening al had bepaald dat de militaire begraafplaats voor beide groepen verboden terrein was, kreeg AFA als alternatieve plek toebedeeld, namelijk een zandweg gelegen buiten het dorp tussen twee weilanden in. Een plek waar AFA uiteraard geen genoegen mee nam.

Zo’n 60 mensen namen vanmiddag aan de manifestatie van AFA deel die rustig en ongestoord verliep. Op het podium spraken enkele mensen over de achtergrond van Blood & Honour, extreemrechtse activiteiten in Limburg , en extreemrechts en jongerenculturen. Beelden van de manifestatie vind je hier (even naar beneden scrollen).

De politie was massaal aanwezig omdat toch gevreesd werd voor een confrontatie met neonazi’s. Een tiental Duitse neo-nazi's die toch kwamen opdagen, werden door de politie weggestuurd. Een grote groep skinheads had zich verzameld in de buurt van Ysselsteyn voor de "heldenherdenking" voor de gesneuvelde SS'ers. Ongeveer 60 van hen hebben een paar uur op een parkeerplek langs de snelweg gestaan. Ze durfden het kennelijk niet aan hun plannen door te zetten vanwege de politieverordeningen en de aanwezigheid van de AFA manifestatie in de buurt van de begraafplaats. De politie liet ze verder ongemoeid. De groepen skinheads zijn in de loop van de middag doorgereisd richting Antwerpen, waar ze een naziconcert bij willen wonen.

AFA kijkt terug op een geslaagde dag: “Door ons werk is de SS-herdenking voorkomen. Voor Blood & Honour Nederland had dit het eerste zichtbare wapenfeit sinds lange tijd moeten worden.” Mooi niet dus!


Powered by Greymatter