Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/04/2006: "Sneeuwballen happen voor NVU-demonstranten in Nijmegen"

Antifascistische demonstranten hebben vandaag in Nijmegen rond het middaguur aanhangers van de Nederlandse Volks Unie (NVU) met sneeuwballen bekogeld.
AFANijmegen (17k image)
Verkeerbord met duidelijke taal
De neonazi’s van de NVU hielden vandaag een demonstratie in de Waalstad waar ze aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen.
Klik op meer.


De extreemrechtse groep die op dat moment nog maar uit twaalf mensen bestond, waaronder een scheldende partijführer Constant Kuster, was door een zestigtal antifascisten in een hoek gedreven. Een linie politieagenten voorkwam dat het tot een confrontatie tussen beide groepen kwam.

De politie riep de antifascisten vervolgens op om naar de hun toegewezen demonstratieplek te gaan in het Kronenburgerpark aan de andere kant van het centrum van Nijmegen. Een ieder die weigerde te vertrekken, riskeerde arrestatie op grond van een politieverordening. Veertig ME' ers, agenten te paard en hondenbegeleiders die ondertussen waren gearriveerd, dreven de antifascisten bij de NVU-ers weg in de richting van het centrum van Nijmegen.

Pas daarna werden een dertigtal andere fascisten onder wie Duitsers en Vlamingen, die op een parkeerplaats langs de snelweg A325 (Arnhem-Nijmegen) tegen waren gehouden, tot Nijmegen toegelaten. Ruim vijftig demonstranten van de NVU begonnen om 14.00 uur aan de betoging. Ze liepen een route door de woonwijk Hunnerberg in Nijmegen-Oost. Veel bewoners bleken gehoor te hebben gegeven aan een oproep van het COC in de Waalstad om de gordijnen dicht te doen. De demonstratie eindigde om 15.00 uur.

Door de veegactie van de politie liep het verkeer in het stadscentrum van Nijmegen enige tijd vast. Aanhoudingen zijn er niet verricht, aldus een woordvoerder van de politie. De extreemrechtse betoging van de NVU zou zonder problemen verlopen, hoewel de neonazi’s opnieuw lezen scandeerden als ‘Blut und Ehre der Waffen-SS’ zoals op een fascistische website wordt vermeld.

Kusters zou om 16.00 uur in cultuurtempel Lux in de Nijmeegse binnenstad in het kader van een verkiezingsbijeenkomst in debat gaan met Ben van Hees, maar kwam uiteindelijk niet opdagen. De helft van de aanwezige bezoekers werd inmiddels gevormd door antifascisten. De führer van de NVU, die overigens in bredere extreemrechtse kring voor ‘clown’ wordt versleten, is namelijk ook lijsttrekker van de NVU in Nijmegen. Lokale kandidaten ontbreken in het geheel op de lijst van de neonazi’s.


Powered by Greymatter