Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/02/2006: "I guess it was bound to happen one day - deel zoveel..."

Jaren geleden ging er een megaplatenboer open op de Amsterdamse Dam. Ik was er al binnen voordat de zaak open was.

akcat_3672 (11k image)
De desbetreffende button bij benadering - van AK Press
Klik op meer

Enig rondkijken in deze winkel leverde al snel de wetenschap op dat ik er niets te zoeken had. Alleen van die plastic glimschijfjes die ze altijd noemden op de Hilversumse radio omdat ze niets beters te draaien hadden en over de rotzooi niets beters wisten te zeggen dan dattie op seedee stond.
"Hebben jullie helemaal geen vinyl?" vroeg ik aan een loslopende bediende.
"Alleen dance meneer."
"Dan zijn we gauw klaar". Ik liep een van die handige binnentrappen af, vergiste me in de onderste trede en mijn voet klapte dubbel. Gescheurde enkelband dankzij een effing zaak die officieel nog niet eens open was.

Een zijpaadje: jarenlang was er in de omgeving van de City in Londen geen behoorlijke selectie boeken te vinden, nadat de winkel Books for a change verdwenen was - ten onder aan de Tucht van de Markt ongetwijfeld. Alleen in de kelder van de platenketen Tower Records bij Oxford Circus hadden ze in de kelder een - toepasselijk getitelde - rubriek Underground. Verdraaid, daar vond je AK Press, Freedom en meer anarchisme, onder de dekmantel van Alternatieve Jeugdcultuur. Die Elton John toch (destijds de eigenaar van het concern).
Maar de laatste keer dat ik in Londen was had Tower geen vinyl meer en geen kelder met underground. "Dat doen we niet meer," was het droge commentaar. "Dan zijn we gauw klaar," zeg ik snedig (hoewel in het Engels deze keer). `
Dus nu is de City geheel gelijkgeschakeld.

Terug naar de Dam, afgelopen week. Ik heb mijn boycot van het glimschijfje opzij gezet, en deels ook van deze zaak die mij een enkelband gekost heeft. Wonderlijk genoeg hebben ze er meer vinyl dan destijds, lang niet alleen dance meer. De langspeelplaat heeft de gulden overleefd, wie had dat verwacht?

Bij de kassa een graaibak met buttons. Nee maar, wat zie ik daar, mijnheer Breukhoven?

Gelukig was het er maar één. Ik heb maar niet gevraagd of ze heel goed liepen. Daar heb je ook kans op natuurlijk. Maar ik denk liever dat ze een misinkoop hebben gedaan en de voorraad niet meer zullen aanvullen.


Powered by Greymatter