Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/02/2006: "Anarchisme en Partijpolitiek"

Is anarchisme wars van partijpolitiek en deelname aan de parlementaire democratie? Als men de beginselen van het anarchisme bekijkt zou het antwoord ja moeten zijn.
Hadjememaar (14k image)
De zwerver Hadjememaar was in 1921 de protestkandidaat van de anarchistische Rapaljepartij in Amsterdam
De geschiedenis en de actualiteit bekijkende, moet men misschien anders oordelen.
Klik op meer.


Vele partijen zijn opgericht en hebben meegedaan aan verkiezingen en zelfs zitting genomen in regeringen. Van het laatste is het bekendste voorbeeld de anarcho -syndicalisten van het CNT in de republiek Spanje (1936-1939). Door velen is dit later bestempeld als een van de grootste fouten in de anarchistische geschiedenis.

Ook in Nederland zijn vele partijen opgericht met raakvlakken aan het anarchisme. Een aantal met als doel om politiek van onderop te bedrijven en daadwerkelijk het verschil uit te maken.

Anderen om juist de zwakheid van de parlementaire democratie uit te drukken. Met als wat mij betreft mooiste voorbeeld de Rapaljepartij.

Over Den Haag is hier de laatste tijd al wat te lezen geweest. Zo organiseerde De Haagse Stadspartij een Reclaim the Streets-actie, presenteerde een onderzoek van Jansen & Janssen naar inperking van het demonstratierecht door de gemeente Den Haag en hield een avond over de creatieve stad en urban culture.

Als woonachtig Rotterdammer gaat mijn sympathie uit naar De Vrijpartij en
De Stadspartij. Eerstgenoemde partij (voorstander van preventief knuffelen!) maakte een geinige carnavalskraker!

De verleiding is groot, maar waarschijnlijk zal mijn hand de oude vertrouwde Blanco knop weer weten te vinden.

Ieder, succes met de keuze of de deelname.

(Bijdrage van Bas de Groot)

7 Reacties


Hum,

Natuurlijk was de Rapaljepartij een mooie stunt, maar de politieke achtergrond en verdere geschiedenis van sommige oprichters loog er bepaald niet om. Wat dat betreft kun je de Rapaljepartij ook wel als een beetje smoezelige bladzijde in de geschiedenis van het Nederlandse anarchisme noemen: de begrijpelijke actie tegen de stemplicht, die de toenmalige anarchistische kameraden forse boetes opleverde (terwijl ze het over het algemeen niet bepaald breed hadden) werd verbonden aan de twijfelachtige argumenten tegen de parlementaire democratie van enkele elitaire lieden die later aan de basis zouden staan van het Nederlandse fascisme. Zie het artikel over Erich Wichmann op wikipedia...
De extremen raakten elkaar hier in hun afkeer van de parlementaire democratie, met aan de ene kant de anarchisten die een radikale vorm van (basis-)democratie voorstonden, en aan de andere kant de protofascisten, die helemaal niets van democratie moesten hebben. Aan deze samenwerking lijkt zo een groot misverstand ten grondslag te hebben gelegen. Onder de huidige omstandigheden zou natuurlijk niemand zelfs maar op het idee komen om een lijstverbinding tussen zo'n libertair geinspireerd stadspartijtje en zoiets verwerpelijks als het NVU aan te gaan...

Overigens zie ik nog steeds helemaal niets in al die anarchistische verkiezingsdeelname, hoewel ik wel enkele van die parlementaire anarchisten ken en als persoon heel sympatiek kan vinden. Ondanks alle goede bedoelingen lijkt me dat hier allerlei illusies over de burgerlijke democratie worden bevorderd en voortgezet, terwijl de aandacht wordt afgeleid van de noodzakelijke buitenparlementaire strijd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Erich_Wichmann

zei: S. op 02/03/2006 om: 20:08u

Buitenparlementaire strijd is nodig, maar moet geen doel op zich zijn. Het kan hand in hand gaan met parlementaire strijd. In Den Haag is dat met de Haagse Stadspartij m.i. het geval. Geen machtspartij, maar een partij die de gemeenteraad gebruikt als platform om de buitenparlementaire beweging juist meer impact en betekenis te geven. Dat is geen afleidingsmanoeuvre, integendeel. Het geeft juist een extra dimensie aan de strijd voor een betere wereld op lokal niveau.

zei: Peter Bos op 03/03/2006 om: 03:42u

Ik zie die extra dimensie echter helemaal niet. Opvallend was, dat die libertaire verkiezingsdeelname juist een enorme opgang maakte in een tijd dat er nogal de klad kwam in de buitenparlementaire strijd, namelijk in de jaren negentig. Zo lijkt die deelname aan het verkiezingscircus eerder een vervanging dan een aanvulling.
Aan het begin van de jaren negentig is een behoorlijk aantal oude activisten zo doorgestroomd naar burgerlijke partijen, terwijl het aantal mensen die nog voor de stemhokjes op kwamen draven destijds drastisch afnam. De massalere deelname van de laatste jaren komt echter vooral ten goede aan het rechts-populisme.
Het blijft voor mij allemaal een vreemd fenomeen. Ongeveer een eeuw nadat de Nederlandse anarchisten (vooral in de persoon van Domela Nieuwenhuis) en wat later de links-marxisten (zoals Gorter en Pannekoek) tot de conclusie kwamen dat ze niets te zoeken hadden in de burgerlijke instituten, komt men nu weer tot een draai van 180 graden.

zei: S. op 03/03/2006 om: 16:43u

Ik ga zelf SP stemmen. De Haagse Stadspartij is een goede partij, maar ik ben het niet eens met alle standpunten van de stadspartij. Zo willen ze de grachten weer uitgraven, maar dat kost enorm veel geld, wat in mijn ogen veel beter kan worden uitgegeven aan meer sociale huurwoningen, gratis (in ieder geval goedkoper) OV en cultuur. Verder vind ik het nogal zwak dat ze een lijstverbinding met GroenLinks hebben. Maar de SP is voor anarchisten vast te autoritair. Ik ken de partij verder niet, maar Stem Niet! is misschien eerder iets voor de blanco-stemmers (tenminste het klinkt wel zo).

zei: Wiebe op 06/03/2006 om: 15:53u

Van 2002 tot 2006 zat er een rappaljepartij in Den Haag. Dat waren vier (AOW-oude stijl ) uitkeringstrekkers, die voor zichzelf de naam Den Haag Leefbaar hadden geclaimd. Zij voerden geen verkiezingspropaganda, maar kregen alleen wegens de naam vier zetels. En verder deden zij ook niets ander dan grappen uithalen. Vier jaar lang hadden zij geen uitkering, en nu hebben zij ook nog pensioenjaren.
jaja big grin big grin big grin big grin big grin :

zei: jan bervoets op 10/03/2006 om: 20:30u

Troost je: als er anarchisten stemden, deden die dat op de stadspartij (zie boven)

zei: Jan Bervoets op 10/03/2006 om: 20:33u

Nou Wiebe, dat uitgraven van die grachten zou een prachtig leerwerkproject kunnen zijn natuurlijk en bovendien een investering in de leefbaarheid van de stad. Dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de sociale woningbouw: de corporaties barsten van het geld. Tot slot, in het verkiezingsprogram van de Stadspartij staat ook in dat er gratis OV ingevoerd moet worden en er meer geld naar cultuur moet.
Inderdaad is de SP een autoritaire partij. De Stadspartij wilde ook een lijstverbinding met de SP (in het kader van bundeling van progressieve krachten om restzetels niet zo maar naar de grote partijen te laten gaan) maar dat mocht niet van Jan Marijnissen. Overigens was deze aanvankelijk van mening dat de SP in Den Haag maar niet mee moest doen, omdat de afdeling te zwak is! En zie daar: 1 van de 2 zetels vier jaar onbezet gelaten (vanwege ziekte en gebrek aan beter)wordt beloond door mensen als jij die de SP nu aan 4 zetels hebben geholpen!

zei: Arend op 11/03/2006 om: 10:33u


Powered by Greymatter