Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/01/2006: "CIA heeft vrij spel in Europese landen"

Buitenlandse inlichtingendiensten (lees de CIA) kunnen in Europa doen en laten wat ze willen. De controle op hun activiteiten laat in de meeste Europese landen veel te wensen over.
davis-2 (16k image)
Terry Davis
Dat verklaarde vandaag secretaris-generaal Terry Davis van de Raad van Europa (RvE) bij de presentatie van een rapport n.a.v. het onderzoek naar geheime CIA-transporten van terreurverdachten in Europa.
Klik op meer.

De RvE heeft vastgesteld dat slechts een enkel Europees land nagaat of hun luchtruim wordt gebruikt voor illegaal transport van terreurverdachten. ItaliŽ, Polen, MacedoniŽ, BosniŽ, Litouwen en GeorgiŽ hebben de RvE onvoldoende informatie verschaft over hun mogelijke betrokkenheid bij vermoede geheime transporten van gevangenen, meldt de Raad.

De RvE verzocht zijn 46 lidstaten in november informatie te verschaffen over de wijze waarop in de afzonderlijke landen controle wordt uitgeoefend op de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten. Die informatie heeft de Raad nodig voor zijn onderzoek naar het mogelijke bestaan van geheime CIA-gevangenissen in Oost-Europa en vluchten waarmee de CIA terreurverdachten vanuit, via of naar Europa zou hebben vervoerd.

Vooral Polen een gebrek aan medewerking verweten. Polen vormde de spil in het schandaal omdat via dit land de meeste vluchten werden uitgevoerd en de meeste terrorismeverdachten zouden zijn vastgehouden.

Ook MacedoniŽ, ItaliŽ en BosniŽ-Herzegovina hebben Ąde gelegenheid gemist om volledige en adequate antwoorden te geven en daarmee alle twijfels over hun vermeende wangedrag weg te nemenĒ, aldus de Raad van Europa. De Raad gaat deze zaken verder onderzoeken.

MacedoniŽ moet van de RvE nog licht werpen op zijn veronderstelde betrokkenheid bij de ontvoering van een Libanese Duitser in dat land. Hij zou door de CIA naar Afghanistan zijn gebracht. ItaliŽ heeft volgens de RvE nog niets gemeld over zijn mogelijke rol in de ontvoering van een Egyptische geestelijke in Milaan. Deze werd naar Egypte vervoerd. BosniŽ, Litouwen en GeorgiŽ hebben in het geheel nog niet gereageerd op het RvE-verzoek van november.

De RvE raadt zijn lidstaten aan strengere wetten aan te nemen om bijvoorbeeld Amerikaanse spionnen beter in de gaten te kunnen houden. Op basis van de informatie die verschillende lidstaten de RvE hebben verstrekt, blijkt volgens Davies dat buitenlandse geheime diensten in grote delen van Europa vrij spel hebben. Alleen Hongarije heeft wettelijke bepalingen die een effectief toezicht op de activiteiten van buitenlandse geheime diensten op hun grondgebied verzekeren.

Ook hebben Europese landen onvoldoende regelgeving om na te gaan of hun luchthavens en luchtruim voor doeleinden worden gebruikt die indruisen tegen de Europese mensenrechtenverdragen. Een belangrijk obstakel voor nieuwe wetgeving zijn bestaande immuniteitsregels, vooral als geheim agenten als diplomaat zijn geaccrediteerd. Maar Ąimmuniteit kan niet straffeloosheid betekenenĒ, aldus Davis.
Het onderzoek van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa, waarvan 46 Europese landen lid zijn, begon nadat in de herfst van 2005 verhalen opdoken over terrorismeverdachten die in het geheim van het ene naar het andere land waren vervoerd door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Ook zouden er in Oost-Europa kampen zijn geweest waar terreurverdachten werden vastgehouden.

In een tussenverslag van de Raad van Europa in januari werd gemeld dat de CIA honderden vluchten heeft uitgevoerd door talloze Europese landen. Daarbij zijn de afgelopen jaren ruim honderd personen vervoerd. De Zwitserse hoofdonderzoeker Dicky Marty meldde dat het zeer waarschijnlijk is dat Europese regeringen wisten van de CIA-vluchten.

Marty klaagde vorige week nog dat zijn onderzoek vastliep op een muur van passiviteit. Hij verweet de Europese regeringen onder meer dat zij te weinig doen om opheldering van de VS over de kwestie te krijgen.

De Raad wist echter geen onomstotelijk bewijs te leveren voor de kampen. Reden om het onderzoek voort te zetten. Maar ook in het eindrapport wordt het bewijs niet geleverd.


Powered by Greymatter