Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/28/2006: "Jonge IsraŽlische anarchist door rubberkogel in oog geraakt"

De 17-jarige IsraŽliŽr Matan Cohen van de Anarchisten tegen de Muur is afgelopen vrijdag tijdens een demonstratie tegen de bouw van de Muur van Apartheid in Beit-Sira door een rubber kogel in het oog geraakt.
Matan (26k image)
Matan in het ziekenhuis
De jongen verblijft sindsdien in het Tel Hashomer ziekenhuis. Doktoren zeggen dat zijn oog gevaar loopt maar dat het te vroeg is om een definitief oordeel te vellen.
Klik op meer.

Terwijl de wekelijkse demonstratie tegen de bouwwerkzaamheden tegen de Muur in het Palestijnse dorp Bilíin door alle aandacht van de politiek en de media al geruime tijd zonder noemenswaardige problemen verloopt, is dit in andere plaatsen geenszins het geval. In het dorp Beit-Sira is de strijd tegen de bouw van de Muur de laatste twee weken geÔntensiveerd.

Afgelopen donderdag verliep daar de demonstratie tegen de Muur al stormachtig. Enkele Palestijnen raakten gewond door toedoen van rubberkogels, maar keerden de dag erna terug uit het ziekenhuis. Twee IsraŽlische anarchisten (Kobi Snitz en Jonathan Pollack) werden gearresteerd en zaten een dag vast.

Op vrijdag 24 februari startten in een drietal dorpen (Bil'in, Abud en Beit-Sira) rond het middaguur demonstraties tegen de bouwwerkzaamheden van de Muur. Ook in Beit-Sira wordt Palestijns land geannexeerd ten behoeve van de joodse nederzetting Makabim. De route van de Muur loopt door olijfgaarden die zijn gerooid.

In Beit-Sira namen 300 mensen aan de actie deel, waaronder 10 IsraŽliŽrs en internationale activisten. Tijdens de tocht naar de route van het hekwerk werd de stoet door voertuigen van de IsraŽlische autoriteiten begeleid. Een poging deze wagens te blokkeren werd beantwoord met geweld.

Bij aankomst bij het hekwerk vormden de soldaten een linie die de demonstranten met ruw duwwerk probeerde terug te dringen. Met de komst van de grenspolitie verergerde de situatie. Zij sloegen er met de wapenstok op los, bestookten de demonstratie met Ďschockí- en traangasgranaten en schoten neen spervuur aan rubberkogels af, waarop de activisten een goed heenkomen zochten in de olijfgaard. De grenspolitie achtervolgde echter de deelnemers en bleef op ze schieten, ook nadat de demonstranten wegliepen.

In totaal raakten zoín 14 mensen gewond. Een zestal Palestijnen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. De 30-jarige Hussni Rayan werd geraakt door een rubberkogel met een metalen omhulsel die vlakbij zijn nier insloeg, waarvoor hij de volgende dag in het ziekenhuis van Sheik Zaid in Ramalla moest worden geopereerd.

Het meest ernstig verwond raakte de 17-jarige Matan Cohen. Hij en de Amerikaanse Sara werden beiden door rubberkogels in de benen geraakt en trokken zich daarna terug uit de demonstratie. Desondanks werd hij opnieuw beschoten en in zijn oog geraakt. Maria uit Zweden die naast hem stond, verklaarde later: ďHet was zondermeer duidelijk dat we IsraŽliŽrs of internationalen waren, dat we ons compleet geweldloos opstelden en dat we ons hadden afgescheiden van de demonstratieĒ.

In Abud waar honderd bewoners en tien IsraŽliŽrs en internationalen demonstreerden, schoten bewakers op ruim een kilometer van de plaats waar de bouwwerkzaamheden plaatsvinden met scherp op de activisten. Inmiddels gearriveerde IsraŽlische strijdkrachten vuurden daarop Ďschokí- en traangasgranaten af. Desondanks werden er geen gewonden gerapporteerd.


Powered by Greymatter