Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/27/2006: "Elf jonge anarchisten op Filippijnen gearresteerd en gemarteld"

Op 14 februari zijn op de Filippijnen een elftal anarcho-punks gearresteerd op verdenking te behoren tot het guerrillaleger van de New People’s Army (NPA).
RundrenLao (15k image)
Rundren Lao toont zijn gekwetste rug
De punks werden gearresteerd bij een wegversperring van de politie, die op zoek was naar opstandelingen. Ze waren op de terugweg van een festival en werden nadien beestachtig mishandeld, aldus Rundren Lao die wist te ontsnappen.
Klik op meer.

Het enige waar de 24-jarige Rundren Berloize Lao afkomstig uit Davao City en zijn vrienden op uit waren, was het avontuur. Ze reisden naar het idyllische berglandschap rond de stad Sagada in de Mountain Province. Maar ze hebben het nauwelijks overleefd aldus Lao vanwege de ernstige mishandelingen door politiemensen.

De groep trof elkaar op 11 februari tijdens een punkconcert in Tarlac en besloot door te reizen naar Baguio City. Daar zou het jaarlijkse Baguio Flower Festival plaatsvinden. In deze stad werd de groep samen met een meisje liftend op een truck op 14 februari rond het middaguur aangehouden door de politie op zoek naar rebellen van het NPA.

Ze werden meteen bedreigd met geweren en vastgebonden waarbij sommigen handboeien omkregen om te worden overgebracht naar een kamp van de mobiele politie-eenheid die hen had gearresteerd. Daar werden ze geblinddoekt en ondervraagd, maar ook ernstig geschopt en mishandeld.

Ze vroegen Lao wie Simon Naogsan was. Naogsan is een voormalige ingenieur van de overheid die in de jaren negentig overliep naar de NPA. Hij is thans woordvoerder van het Cordillera People’s Democratic Front (CPDF) en wordt er van verdacht op 10 februari een overval van het NPA te hebben geleid in Benguet waarbij drie soldaten de dood vonden en 23 zware vuurwapens buit werden gemaakt. Het was de eerste keer dat Lao een vierde jaars student van de universiteit van Mindanao waar hij een technische opleiding volgt, van de beste man hoorde.

In de daarop volgende nacht wezen enige mannen van de gewapende burgermilitie die op de politiepost waren gearriveerd een vijftal van de punks aan. Zij zouden bij de overval van de NPA betrokken zijn geweest en werden vervolgens in elkaar geslagen. Eén van hen werd apart in een kamer genomen en daar geëlektrocuteerd. Zijn geschreeuw was voor de rest van de groep duidelijk te horen. De rest kreeg plastic zakken over het hoofd geschoven. Om de martelingen te stoppen moesten de leden van de groep toegeven dat ze activisten van de NPA zouden zijn.

In de nacht van 15 februari kreek Lao een kans om te ontsnappen. De aanwezige politiemensen hielden een drinkgelag en één van hen kwam in de ruimte waar Lao verbleef. Deze sloeg hem verschillende malen op zijn benen met een flink stuk hout. Daarbij kreeg hij de kans om door een open raam naar buiten te springen richting het daarnaast stromend riviertje. Hij rolde al buitelend naar beneden waarbij hij zich stootte aan een flink stuk rots.

Terwijl hij ontsnapte werd er door de politiemannen met automatische geweren op hem geschoten. Hij werd weliswaar niet geraakt maar hield er wel kneuzingen en schaafwonden aan over. En hij brak een been.

Hij maakte gebruik van zijn kwaliteiten als bergbeklimmer en volgde het riviertje richting de bewoonde wereld. Er was geen dorpeling die hem in huis nam, waarschijnlijk als gevolg van de geweerschoten die ze hadden gehoord. Hij sliep onderaan bij een huis en kreeg daar de volgende ochtend water en warme kleren. Met een geleende schaar knipte hij vervolgens zijn dreadlocks af om herkenning te voorkomen.

Hij slaagde er in de snelweg te bereiken en al liftend naar Baguio. Geld bedelde hij bijeen van de chauffeurs. In de stad aangekomen zocht hij vergeefs hulp in het Burnham Park. Uiteindelijk bereikte hij het kantoor van het Department of Social Welfare and Development waar hij werd overgedragen aan het National Bureau of Investigation. Daar werd hij medisch onderzocht en zijn verklaring opgetekend.

Op grond van de verklaring van de militiemannen van de Citizens Armed Forces Geographical Unit worden de elf, voornamelijk tieners, beschuldigd van het plegen van een overval en doodslag.

Het gaat om:
Aldoz Christian Munoza, 18, uit Santolan, Pasig City
Darwin Alazar y Padilla, 21, uit Tipuso, Urdaneta City, Pangasinan
Arvie Nunez alias “Ka Palos,” 21, uit Silang, Mayaw, Lucena City, verondersteld politiek ‘officer’
Ray Lester Mendoza y Esquerra alias “Ka Petra,” 16, van San Francisco, Makati City, verondersteld inlichtingen en informatie ‘officer’
Neil Russel Balajadia, 25, van Santolan, Pasig City, verondersteld radio operator
Jethro Villegas, 21, uit Malagos, Calinan, Davao City
Anderson Alonzo, 18, uit Malagos, Calinan, Davao City
Ronron Pandino, 20, uit San Quintin, Laguna
Frencess Ann Bernal, 15, uit Camupang, Marikina City
Jefferson dela Rosa y dela Cruz, 20, uit Santolan, Pasig City

Het hoofd van de politie van Benguet meent dat de ontsnapte Lao de leider is van de NPA-eenheid die opereert onder de codenaam “Pasiklab” en actief zou zijn in de steden Capaz en Bamban. Ze zouden naar Benguet zijn overgebracht voor een testmissie. De groep zou zich op 11 februari gehergroepeerd hebben voor een volgende missie in de Mountain Province.

Het tiental verblijft thans in de provinciale gevangenis van Benguet terwijl Rundgren Lao volgens de autoriteiten opnieuw gearresteerd moet worden om zich rekenschap te geven van een misdaad die hij en zijn vrienden niet hebben gepleegd.

Op de Filippijnen is inmiddels een steunactie voor de elf gestart door ondermeer door de website a-Manila.org, Earth First! Philippines, Local Anarchist Network en Food not Bombs. Een aantal van de verdachten is actief in de vredesbeweging en bij Food not Bombs. Het solidariteitswerk wordt momenteel erg bemoeilijkt door de Staat van beleg dat op de Filippijnen thans van kracht is.


Powered by Greymatter