Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/23/2006: "Enkele vragen"

Woensdag 22 februari betraden vier Iraakse politieagenten de al-Askari-moskee in Samarra. Zij bonden de (vijf) bewakers vast en bliezen de koepel op en gingen huns weegs.

ImamHassanAskariBW (115k image)
Voorheen....
Klik op meer

Hoe weten we zo zeker dat de daders geen Iraakse politieagenten zijn, maar verklede mannen?
Hoe weten we dat de daders zich verkleed hebben en hoe weten we dat het Iraakse Arabieren waren? "Complot-theorieën" zal men zeggen - ja, maar er is nu eenmaal inderdaad een complot - en van wie? Ik verwijs nog maar eens even naar dit verhaal.
Wat is het belang van zogenaamde soennitische fundamentalisten om uitgerekend nu een moskee op te blazen die eral een kleine dertien eeuwen staat?
WIe zijn deze fundamentalistische soennieten? Het magische Al-Qaeda woord valt alweer. Ik moet bij deze term berurtelings denken aan Spectre, de inderdaad spookachtige tegenstander van James Bond; de al even vage Vijand van Kuifje, die we door de dood van Hergé nooit zullen leren kennen; Emmanuel Goldstein uit 1984; of Snowball van Animal Farm. Onbekend, ongrijpbaaar - bestaat het/hij eigenlijk (nog) wel?
En dan nog: wat zou Al-Qaeda beogen me thet opblazen van een islamitisch heiligdom? Dat de sjiieten zihc massaal bekeren tot hun vorm va nislam? Wat heeft het spookachtige Al-Qaeda te winnen bij de inmiddels blijkbaar onontkoombare oorlog van allen tegen allen in Irak?
Wat zouden Baathisten voor belang hebben bij het opblazen van deze koepel? Ze zijn veertig jaar aan de macht geweest. Ze hebben het toen ook niet gedaan.

Ik weet wel dat de firma Halliburton veertien blijvende VS-bases inricht in Irak. Er is geen sprake van terugtrekkking uit een soeverein Irak. Er is een zeker VS-belang bij een burgeroorlog in of een uiteenvallen van Irak. "De orde moet gehandhaafd worden". Het zal een boemerang blijven, maar machthebbers in staten zitten er niet om intelligent te zijn. Ze zitten er om macht te hebben.

iraqmosquebomb (33k image)
...en thans

Het zijn vragen. Sommige worden niet gesteld. Of we tijdens ons leven nog antwoord krijgen is ook nog een vraag.


Powered by Greymatter