Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/22/2006: "...en het schoelje zit in de Kamer op zijn stoeltje"

"Het gespuis zit 's avonds thuis." Duidelijke taal van Van Aartsen (de zoon van) - over terreurjongeren. Dit zijn jongeren die de straat terroriseren en waartegen de Tweede Kamer een avondklok wil laten instellen door de niet-gekozen burgemeester.
OurGangGoat (13k image)
Klik op meer

Het ANP-bericht: Een avondklok, een meldingsplicht of een contactverbod moet notoire raddraaiers de pas afsnijden. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken staat positief tegenover de voorstellen.

Een ruime Kamermeerderheid (alleen GroenLinks en D66 stemden tegen) verwacht met deze maatregelen overlast, intimidatie van burgers zoals in de Amsterdamse Diamantbuurt, en voetbalrellen te verminderen. De burgemeester kan de avondklok of de verplichte begeleiding van probleemjongeren zonder tussenkomst van de rechter opleggen. Lapt de jongere de gedragsaanwijzingen aan zijn laars, dan wordt hij strafrechtelijk vervolgd.

'Het gespuis zit 's avonds thuis', zo schetste VVD-fractievoorzitter Van Aartsen dinsdagavond de uitwerking die de door de VVD ge´nitieerde voorstellen zullen hebben. Agressief gedrag zoals schelden, spugen, lek prikken van banden en ingooien van ruiten, kan nu strafrechtelijk nauwelijks worden aangepakt. Als de betrokkene al wordt gearresteerd, loopt hij meestal korte tijd later weer vrij rond. 'Het strafrecht komt pas in actie als de daders ver zijn afgegleden', aldus Van Aartsen.

Door de burgemeester toe te staan gedragsaanwijzingen te geven, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om straatterreur de kop in te drukken. Een avondklok voorkomt samenscholingen tijdens koopavonden of 's nacht op pleinen. De meldingsplicht op het politiebureau maakt het voetbalvandalen moeilijker om een stadionverbod te overtreden. Onder druk van de PvdA krijgt de verdachte jongere wel de kans beroep aan te tekenen bij de bestuursrechter tegen een aanwijzing. Tot zover het ANP-bericht.

Here we go again om Ronald Reagan ook eens te citeren. Je hebt gespuis en je hebt burgers. Verhelderend ook om te weten welke twee partijen als enige tegen deze noodtoestandvolmachten tegen jongeren waren.


Powered by Greymatter