Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/22/2006: "De "medische handeling" stuit op verzet van medici"

Wrede en ongebruikelijke straf mag niet van het achtste amendement op de grondwet van de Verenigde Staten. Merkwaardig in het licht van het nieuws van de laatste jaren, maanden, dagen. En over de manier waarop deze wreedheid en ongebruikelijkheid dan wel vermeden wordt schreef Jessica Mitford Kind and usual punishment - een titel waar de ironie van afdruipt - maar het werd wel geschreven in de korte periode waarin de doodstraf op grond van deze regel verboden was in de VS. 21 februari 2006 lijkt een mijlpaal in de strijd tegen (een vorm van) de doodstraf in de VS.

sanquentindemo (18k image)
Klik op meer


In Californië is ter discussie gesteld of het dodelijke spuitje waarmee mensen van staatswege ter dood gebracht worden misschien toch niet wreed en ongebruikelijk is. Eerst krijgt men een verdovende injectie, hierna de dodelijke cocktail, klaarblijkelijk. Het staat niet vast dat de te exectuteren persoon intussen niet lijdt. Hogere casuïstiek.

In de gelijkgeschakelde media wordt het doodspuiten van mensen op deze wijze eufemistisch "medische procedure" genoemd. Dat is het natuurlijk niet. Er is een arts aanwezig die de dood van de veroordeelde constateert. Maar met genezend handelen ten dienste van het leven heeft dit niets te maken, integendeel natuurlijk.

Om Michael Morales dood te spuiten zocht gouvernator Schwarzenegger anesthesisten die ervoor zouden zorgen dat de dood te spuiten persoon "meteen weg" zou zijn. Gelukkig heeft hij geen medici gevonden die deze goed-Oostenrijkse traditie opnieuw zouden instellen.
De uitvoering van het doodvonnis is voor onbepaalde tijd uitgesteld. We mogen hopen dat het fascisime in de VS nog niet zo is doorgekankerd dat er tenslotte wel bereidwillige artsen te vinden zijn.

Over Morales: de rechter die hem veroordeeld had heeft nota bene zelf om clementie gevraagd, nadat hij er achter was gekomen dat het maar helemaal de vraag is of Morales terecht was veroordeeld. Volgens de beste regels van het corrupte VS-justitiesysteem was deze veroordeling gebaseerd op praatjes van een medegevangene die zei dat Morales tegen hem had gepocht over die mooie moord waarvan hij in de rechtbank had gezegd dat hij deze niet gepleegd had. Alleen deze snitch had het gehoord, want Morales had het in het Spaans aan hem verteld. De verklikker kon rekenen op strafvermindering voor bewezen diensten.
Een niet geheel onbelangrijk detail: Morales beheerste het Spaans helemaal niet, als immigrant van de vierde generatie. De rechter had wroeging en vroeg om clementie. Schwarzenegger weigerde deze want de moord die Morales niet gepleegd had was zo gruwelijk dat Morales dan toch maar dood moest. Met de - voorlopige? - afloop zoals boven geschetst.

(Bijdrage van Cornelis Prul)


Powered by Greymatter