Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/22/2006: "Twaalf Irakezen doodgemarteld - "je moet het percentueel bekijken""

"Als je bekijkt hoeveel VS-militairen er betrokken zijn bij de militaire operaties in Irak en Afghanistan dan is tien doden - en ik bestrijd dat ze doodgemarteld zijn - een schijntje, nog geen tiende promille." Aldus een voormalige woordvoerder des Herrn Rumsfeld, gisteravond op de BBC-televisie

zaydun-1 (12k image)
Zaydoen Al-Samarrai, gedwongen in de Tigris te springen, verdronken
Klik op meer

Vandaag presenteert de VS-juristenorganisatie Human Rights First een rapport over mensen die in Amerikaanse gevangenschap gestorven zijn in de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme (ook oorlog tegen terreur of ook wel de Lange Oorlog genoemd). De organisatie komt op 98, waarvan een aantal door moord, en in acht tot twaalf gevallen staat vast dat de dodelijke slachtoffers doodgemarteld zijn (een geval van verstikking door middel van elektriciteitsdraad in combinatie met een slaapzak wordt genoemd).

Het geval van Zaydoen Al-Samarrai is al een tijdje bekend, de hoofdredacteur van Antiwar besteedde er ruim een jaar geleden een column aan. Militairen die lachend toekijken hoe een willekeurig aangehouden Irakees de rivier in gedwongen wordt en verdrinkt. De verantwoordelijke moordenaar krijgt nog geen half jaar gevangenisstraf. De hoogste straf overigens die Human Rights First in de onderhavige gevallen constateert. In het algemeen wordt doodmartelen of vermoorden nauwelijks bestraft.

In onze galerij afstotelijke gezichten: de veroordeelde moordenaar van Zaydoen, sergeant Tracy Perkins.
perkins (11k image)

Er zitten momenteel 14.000 Irakezen in gevangenissen die door VS-militairen bewaakt worden, en het worden er, net als in de VS, steeds meer. "It's booming business," zegt een officier behulpzaam.
De Irakezen zijn steeds minder amused.


Powered by Greymatter