Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/20/2006: "Start campagne tegen kernenergie in Turkije"

Ook in Turkije bestaan momenteel plannen om kerncentrales te bouwen. In AnatoliŽ en Thrace zouden drie tot vijf centrales moeten komen, maar besluitvorming heeft nog niet plaatsgevonden.
ANC18_6 (40k image)
Het Front in actie op 18 februari
Reden voor het Anti Nucleair Front om op 17 en 18 februari een tegencampagne te starten.
Klik op meer.

De groep deelde op 17 februari pamfletten uit terwijl de dag erna een actie in Istanbul plaatsvond. Er werd een verklaring voorgelezen waarin gesteld werd dat de kernenergieplannen van de regering en bedrijven niet toegestaan zouden worden. Er volgde een mars naar het Galatasarayplein in de stad. Verschillende activisten droegen gasmaskers als waarschuwing voor wat er in het verschiet zou kunnen liggen. Opnieuw werd er een verklaring voorgelezen waarbij de centrales werden vergeleken met nucleaire tijdbommen die een bedreiging vormen voor de mensheid.

De Turkse politiek is sinds de jaren zestig vergeefs bezig om kerncentrales gebouwd te krijgen. De laatste keer dateert van 1999 toen zowel de strijd tegen kernenergie als ook de politieke verdeeldheid roet in het eten gooide. Deze verdeeldheid bestond eruit dat de verschillende politieke partijen elk met andere bedrijven in zee wilde gaan.

Thans heeft de regering te kennen gegeven de bouw van kerncentrales opnieuw te overwegen in ondermeer het noorden van AnatoliŽ bij de Zwarte Zee. Deze regio heeft van de ramp met de kerncentrale in Tsjenobyl in 1986 ernstig te lijden gehad. Het aantal kankergevallen is er de laatste jaren sterk gestegen.

De media steunen het voornemen van de regering door dagelijks artikelen over de energieschaarste te publiceren die door kernenergie kunnen worden opgelost. Deze tactiek werd ook in 1998 en 1999 toegepast. Destijds werd de stroomtoevoer soms ook gestaakt om de bevolking op andere gedachten te brengen. Ook wordt er gewezen dat buurlanden als Iran wel over kernenergie en dus over de mogelijkheid van kernwapens beschikken.

Het Anti Nucleair Front is tevens van mening dat de komst van kernenergie het internationale bedrijfsleven een basis verschaft om van daaruit verder het Midden Oosten en AziŽ te kunnen penetreren.

De site van het Anti Nucleair Front vind je hier.


Powered by Greymatter