Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/20/2006: "Dom, lui, slecht"

Er wordt een hoop kletskoek verkocht over allerlei demonstraties in landen of streken waar moslims wonen dezer dagen. Zestien doden in Nigeria - vanwege de Deense cartoons? Ik ben zo vrij er niets van te geloven.

hoerasjaria (14k image)
Klik op meer

Misschien was de aanleiding van de demonstraties in Maiduguri en Katsina wel de affaire van de Deense tekeningen. Maar dat de plaatselijke islamitische bevolking vervolgens "de christenen" te lijf gaat is inmiddels traditie. Nigeria, een Brits koloniaal bouwsel van de United Africa Company, thans onderdeel van Unilever, is nu eenmaal niet een land met een andere staatkundige historie dan die van het kolonialisme - en die is heel vers - net iets meer dan honderd jaar.
De grote pogroms van 1966 waren aanleiding tot het oprichten van de staat Biafra in het zuidoosten, toen bleek dat leger en politie de bedreigde mensen niet beschermden. En voor de zekerheid: deze pogroms draaiden niet om "islam" tegen "christendom", maar om afkeer van de ander uit het zuidoosten. Het verschil met veertig jaar geleden was dit weekeinde dat er wel tegen de pogrombeluste massa werd opgetreden.
(Stel je voor dat er in Amsterdam en Groningen speciale wijken voor Brabanders en Limburgers zijn waar kwade "autochtonen" af en toe brand komen stichten, plunderen en moorden - het is niet helemaal vergelijkbaar, maar zoiets moet je je er bij voorstellen.)

Als er in Benghazi in Libië gedemonstreerd wordt en het Italiaanse consulaat in de fik wordt gestoken is er ook wel iets anders aan de hand. Ofwel het bewind vindt deze spontane volkswoede goed en kijkt de andere kant op. Of het vindt het niet goed en laat de politie met scherp schieten en vallen er elf doden onder de demonstranten. Een teken dat het bewind de massa - die officieel heet te regeren - niet in de hand heeft.
Gadhaffi is een genant staatshoofd voor anarchisten. Hij wil, met de koran en Bakoenin (!) in de hand de staat afschaffen maar blijft toch wel opvallend de baas in het Land van de Massa's. Een demonstratie naar aanleiding van cartoons is een demonstratie tegen het bewind en tegen Italië dat het land tientallen jaren bezet heeft gehouden en er een nog moorddadiger bewind heeft gevoerd dan in "eigen land" onder Mussolini. Als een minister van dit land met een t-shirt gaat lopen met een van de gewraakte cartoons er op gaat de woede niet per se om die cartoon alleen. Gadhaffi wil goede vrienden zijn met Italië. De Libische massa's waarschijnlijk niet.

Als in een land als Syrië de Deense en de Noorse ambassade in de fik wordt gestoken is dit vooral een teken dat het regime de mensen niet meer in bedwang heeft. Spontaan georganiseerd demonstreren, akkoord - maar brandstichten in een diplomatieke vertegenwoordiging kan nooit namens de regering gebeurd zijn. Die kan de betrekkingen op een gebruikelijke manier verbreken, als dit de bedoeling was. De Syrische regerign schakelt niet uit haat jegens Europa van de dollar over op de euro als reservevaluta.
De islamisten die al eerder in opstand zijn gekomen en toen hardhandig zijn onderdrukt, met achterlating van tienduizenden doden, roeren zich - en zoon al-Assad heeft de zaak niet in de hand.
Al dit nieuws getuigt niet van schuimbekkende moordbeluste onliberale moslims, maar van gedienstige onwetende journalisten die de plannen van Washington en Londen ter wille zijn - al dan niet bewust.

2 Reacties


Zijn alle staatshoofden niet genant voor anarchisten?
Kadhafi zeker ook, maar als de islamisten - die vast gejuichd hebben met de actie van de echt niet zo vredelievende massa's, en die Kadhafi al meerdere malen hebben getracht te vermoorden - in LibiŽ aan de macht komen, wordt het daar zeker niet gezelliger. Niet veel aantrekkelijke opties voor anarchisten in deze kwestie lijkt me.

zei: david op 21/02/2006 om: 23:21u

Hij is naar mijn weten het enige staatshoofd dat zich op Bakoenin beroept... Dit roept voor de volgelingen van Michael Alexandrowitsj (waar ik mij niet toe reken, overigens) de akelige verplichting op te roepen dat Gadhaffi natuurlijk geen echte volgeling van de Goeroe is. Een situatie die mij bekend voorkomt van andere ideologieën.
Precedent; de eerste president van postrevolutionair Iran. Die had iets met Kropotkin, maar die heeft het dan ook niet lang volgehouden.

zei: Prul op 22/02/2006 om: 02:20u


Powered by Greymatter