Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/18/2006: "Verdachte Schipholbrand moet vast blijven zitten"

De 25-jarige Libiër Al J. die ervan wordt verdacht in oktober de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost te hebben aangestoken, moet voorlopig vast blijven zitten. Dat heeft de Haarlemse rechtbank vrijdag bepaald ondanks dat er volstrekt geen bewijs tegen de man is.
Schipholbrand (21k image)
Bloemen na de brand
De rechter meent daarentegen dat de feiten waarvan Al J. wordt verdacht 'zeer ernstig' zijn. Zo lusten we er nog wel één!
Klik op meer.

De verdachte wordt ervan beschuldigd van het opzettelijk veroorzaken van brand met de dood tot gevolg. Bij de brand in het cellencomplex kwamen elf gedetineerden om. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan de brand te hebben gesticht door de inhoud van een prullenbak aan te steken. Ook aan de bovenkant van zijn stapelbed zou de 25-jarige Al J. brand hebben gesticht.

De advocaat van de verdachte, Robbert Ketwaru, stelt dat 'geen enkel bewijs is geleverd voor opzettelijke brandstichting'. Zijn cliënt claimt dat hij een peuk, waarvan hij dacht dat die uit was, heeft weggegooid.

Volgens het OM heeft Al J. verklaringen afgelegd die ‘niet stroken’ met wat is gebeurd. Justitie stelt dat witte brandvlekken in de resten van de cel van de verdachte zijn aangetroffen. Die wijzen volgens het OM op brandstichting. De officier van justitie gaf aan dat kans bestaat op ‘vluchtgevaar’ als de verdachte voorlopig zou worden vrijgelaten. Ketwaru sprak dat tegen en zei dat zijn cliënt ‘gewoon bij zijn vriendin in Nederland wil zijn’.

De advocaat van de verdachte noemde het verder ‘onverklaarbaar’ dat het OM hem gedurende de procedure ‘uiterst summiere informatie’ heeft verstrekt. “Getuigenverklaringen kreeg ik pas vorige week dinsdag. Sommige stukken uit het dossier had ik, ondanks herhaaldelijke verzoeken van mijn kant, pas gisteren tot mijn beschikking.”

De raadsman vindt het 'te triest voor woorden' dat zes brandweerauto's naar het verkeerde hek zijn gestuurd, waardoor het blussen zou zijn vertraagd. "Mijn cliënt is meer slachtoffer dan dader. De instanties hebben fouten gemaakt en mijn cliënt fungeert als zondebok."

De Libiër, die geen verblijfsvergunning heeft en tijdens de zitting hulp kreeg van een tolk, zit sinds november vast in verband met de brand. Wanneer twee 'omvangrijke' onderzoeken naar de brand zijn afgerond, vervolgt de rechtbank de behandeling van de zaak. Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk doet onderzoek naar de rookontwikkeling in het cellencomplex. De recherche doet onderzoek naar de bouw van de gevangenis.

Aan het einde van de zitting stonden enkele activisten onderwie Joke Kaviaar op met teksten in hun handen als "Accuse the innocent to save the guilty, that's dutch policy" en "Schiphol Oost prison was a death trap, Verdonk and Donner are responsible". Ze lieten op deze wijze hun solidariteit blijken en riepen dat zij ernstige bezwaren hebben tegen Donner en Verdonk, en waarom die daar vandaag niet voor de rechter stonden.

Joke Kaviaar: "Ik hoop dat hij ons protest heeft begrepen vanmorgen, en dat het hem beter zal gaan, want vandaag zagen we een jongeman die door psychische marteling wordt kapot gemaakt om hem als marionet te kunnen inzetten in het politiek steekspel dat geen ander doel dient dan dit: het afschrikken van vluchtelingen. "Let's build cheap, highly flammable prisons; that'll scare 'm off!""

Het getuigt inderdaad van lef om deze arme drommel die zelf slachtoffer van de ramp is op deze wijze te vervolgen. En dat terwijl het complex in Schiphol zwaar omstreden is en de amateuristische gang van zaken omtrent de brand werkelijk stuitend is. De intercom in het complex die aangaf dat de brand in de D-vleugel was, in plaats van K. De brandweer die voor de verkeerde poort stond. Geen automatische deurontgrendeling. Geen brandvertragende maatregelen. De gemeente Haarlemmermeer wilde de bajes al lang dicht hebben, maar Donner, Den Haag, Verdonk, zij weigerden. Wie neemt hier zijn/haar verantwoordelijkheid?


Powered by Greymatter