Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/17/2006: "Irakezen woedend over nieuwe gruwelbeelden"

De nieuwe beelden van mishandelde gevangenen uit Abu Ghraib en van Iraakse jongeren die afgetuigd worden door Britse soldaten zorgen voor woede en verontwaardiging in de Iraakse regio onder Brits commando.
abughraib1 (16k image)
Een van de nieuw bekend geworden foto's...
Deze beelden hebben "het beetje geloofwaardigheid vermorzeld dat de bezetters misschien nog hadden", zegt de 55-jarige fabriekseigenaar Abdullah Ibraheem uit Basra.
Klik op meer.

"Wij kijken uit naar de dag dat die rotzakken uit ons land verdwijnen", zegt Ibraheem. "Nu martelen ze de inwoners van Basra, Bagdad en Amarah, en hebben ze niet alleen de steun verloren van de Iraakse soennieten, maar ook die van de sjiieten in dit land."

Ali Shehab Najim, een 43-jarige eigenaar van een voedingswinkel in Basra, zegt dat hij oorspronkelijk de aanwezigheid van de buitenlandse troepen had geaccepteerd. Maar nu "denk ik dat het ongeveer tijd is hen te zeggen dat we hen niet respecteren omdat ze zich uiterst slecht gedragen."

"Wij in Basra hebben beslist dat we op geen enkele manier nog met de Britse troepen samenwerken. Deze bezetters van Basra zijn indringers en we zullen hen niks meer verkopen dat ze nodig hebben."

"Niemand van ons zal nog verder met hen samenwerken", vervolgt hij. Mijn neef werkte met hen samen in hun basis, maar nu niet meer. Hij weigert nog te gaan. We hebben besloten onze minachting voor hen op elke mogelijke manier te tonen."

Najim zegt nog dat de mensen ook erg kwaad zijn over de Deense militaire aanwezigheid in Irak. Denemarken heeft 530 soldaten in Irak, waaronder 500 onder Brits bevel in Basra.

In plaats van samen te werken, zijn de mensen in Basra nu bereid om tegen de bezettingstroepen te vechten, zegt op zijn beurt Qasim Atta Al-Joubori, voormalig lid van het stadsbestuur van Basra. "De Irakezen geven de afgelopen 35 jaar veel geleden, maar nu worden ze gemarteld door buitenlanders die ons land zijn binnengevallen. We kunnen hun aanwezigheid niet langer accepteren."

De overheid van Basra heeft na uitzending van de beelden waarop Britse troepen in 2003 jonge Irakezen mishandelen in de stad Amarah ondermeer een einde gemaakt aan de gemeenschappelijke veiligheidspatrouilles met de Britse militairen.

Bron: IPS News


Powered by Greymatter