Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/15/2006: "Trollen gooien zand in Europese machine"

Het land van de Mumintrollen gaat wellicht alsnog voor elkaar krijgen wat Nederland en Frankrijk blijkbaar niet konden...

moemin (21k image)
Klik op meer

De Ålandarchipel is een staatkundig wonderlijk geval in Europa (er zijn er meer: de republiek Athos, Man, Vaticaanstad - dit alles naast de bekende belasting- en toeristenstaatjes die soms meedoen aan de Euroepse voetbalkampioenschappen). De eilanden aan de zuidkant van de Botnische Golf hoorden bij het Russische Keizerrijk, en toen Finland zich hier in 1917 van afscheidde leek het logisch dat de eilanden bij Finland gingen horen. Maar aangezien de bevolking Zweedstalig is was moest in die jaren, toen er in sommige gevallen breed werd opgegeven over het Zelfbeschikkingsrecht der Volkeren (ze moesten wel wit zijn, natuurlijk), een volksstemmimg gehouden worden of men wel bij Finland wilde horen. Niet dus - maar Finland wilde de eilanden ook niet zomaar cadeau geven aan Zweden. Op het vasteland van Finland wonen ook heel wat Zweden. De oplossing was "beschaafd-Scandinavisch": de eilanden bleven Fins, ze kregen zelfbestuur, het Zweeds werd een officiĆ«le taal in Finland - en klaarblijkelijk kunnen de Ålanders ieder internationaal verdrag dat hun niet aanstaat afwijzen - een regeling die dan voor de hele republiek Finland geldt.
Op Åland is men niet ingenomen met de zogenaamde Europese Grondwet. Dit houdt in dat Finland derhalve niet mee zal doen.
Tja, waarom een Finse afwijzing zwaarder zou wegen dan de Franse en de Nederlandse van vorig jaar - daar moet je hogere Europakunde voor beheersen. We weten dat de ratificatie gewoon voortdenderde: Belgiƫ stemde afgelopen maand in, en zo meer. "Europa" is een kwestie van lang genoeg zeuren en dreinen tot "ze" hun zin alsnog krijgen (maar wie zijn dan toch die "ze"?).
Het lijkt mij goed-anarchistisch als een staatkundig uniek geval als Åland weer eens zand in de machine gooit. Alle macht aan de (aardige) trollen!
Bericht hierover.

1 Reactie


Aan de andere kant; hoe sneller alle slechte maatregelen hoe sneller de weegschaal de andere kant aanwijst

zei: gram op 16/02/2006 om: 22:40u


Powered by Greymatter