Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/12/2006: "Blokkade verhindert nazimars door binnenstad Dresden"

Zo'n 1000 antifascisten hebben gisteren met een zitblokkade verhinderd dat ongeveer 4200 nazi's door de binnenstad van Dresden konden marcheren.
Dresden138624 (30k image)
De zitblokkade door politie omringd
De nazi's herdachten zoals ieder jaar de doden die vielen door de geallieerde bombardementen in Duitsland.
Klik op meer.

Opnieuw keerde de bevolking van Dresden zich tegen de jaarlijkse nazimars door hun stad. Met een 'Mijl der Democratie', georganiseerd door partijen, vredesbeweging, verenigingen en vakbonden, protesteerden zo'n 5000 inwoners van de stad tegen hun komst. 's Avonds brandde bij de Vrouwenkerk net als vorig jaar talloze kaarsjes die tezamen de tekst 'Diese Stadt hat Nazis satt' ('Deze stad is nazi's beu') uitbeelden. De krant de Sächsische Zeitung had een heel groot spandoek aan haar pand gehangen met de tekst 'Kein sex met nazis'.
DresdenKeinSex (9k image)

Onder het motto "Destroy the spirit of Dresden" demonstreerden 's ochtends zo'n 1000 linkse antifascisten tegen de nazimars.
Dresden_107713 (25k image)

Een deel van hen trok na afloop vervolgens op naar de Augustusbrug waarlangs de nazi's richting de binnenstad zouden optrekken. Daarbij werden politiekordons doorbroken. De spontane actie trok ook deelnemers van de 'Mijl der Democratie'.
Dresden98398711_91bff05a13 (30k image)
De antifascistische demonstratie

Uiteindelijk zouden zo'n 1000 antifascisten in de ijskou met sneeuwregen de opmars van de nazi's richting de binnenstad van Dresden verhinderden door de historische Augustusbrug zittend te blokkeren. Een grote politiemacht voorkwam dat de demonstranten slaags met elkaar raakten. Enkele pogingen van de politie de zitblokkade op te doen laten heffen, mislukten.

Uiteindelijk liet de politie de nazi's hun mars omleiden en begeleidde ze vervolgens op hun terugweg. Zo'n 300 nazi's trachtten weliswaar uit te breken, maar dit werd door de politie voorkomen.

Het was dit jaar 61 jaar geleden dat geallieerde bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de stad in puin legden waarbij vele doden te betreuren vielen. De rechtse 'Junge Landsmannschaft Ostpreussen' ondersteund door de rechts-extreme NPD had opgeroepen tot een 'Treurmars' voor de slachtoffers van de luchtaanvallen op 13 en 14 februari 1945. In Dresden zelf wil men daarentegen juist alle slachtoffers van de oorlog en het nationaal-socialisme herdenken. Vorig jaar met de 60-ste herdenking naar aanleiding van de bombardementen lieten zo'n 50.000 inwoners van Dresden (480.000 inwoners) een nazimars met 5000 deelnemers verbleken.

Foto's vind je hier, hier en
hier.

1 Reactie


mooi zo wil ik het zien! ook al zijn die nazi honden met 4x meer toch nog proberen! mooi man

zei: thomy op 13/02/2006 om: 14:03u


Powered by Greymatter