Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/11/2006: "Activisten voeren burgerinspectie uit in detentiecentrum Zeist"

Enige tientallen activisten hebben vandaag een burgerinspectie uitgevoerd bij het detentiecentrum Zeist waar vluchtelingen worden vastgehouden.
AAGUZeist34170 (26k image)
Twee activisten op de muur van het detentiecentrum
Buiten de hekken van het centrum hield een tweede groep een lawaaidemonstratie uit solidariteit met de in het centrum vastzittende vluchtelingen.
Klik op meer.

De actie startte ’s middags rond 14.30 uur met het openknippen van het hek rond het kamp. Een viertal mensen klom vervolgens met behulp van ladders op de vier meter hoge muur die tevens een dankbaar doelwit was voor het kalken van leuzen, gericht tegen het huidige onmenselijke vluchtelingenbeleid. De activisten op de muur hingen daar een spandoek op met de tekst ‘Geen mens in Illegaal’. Leuzen werden gescandeerd.

Vastzittende vluchtelingen reageerden op de actie door te zwaaien en te bonken op de ramen. Een aantal bewakers kwam naar buiten maar politie was in eerste instantie in geen velden of wegen te bekennen. Een sambaband en een geluidswagen gaven de actie extra glans. De band vertrok naar de achterzijde van het kamp waar de vastzittende vluchtelingen hen konden zien ondanks vijf rijen opgerold prikkeldraad.

Rond 17.00 uur werd de actie beëindigd zonder dat er arrestaties zijn gevallen. De inmiddels met enkele mensen aanwezige politie was ondertussen versterkt met drie busjes agenten, een hondenwagen, een arrestatiebus en marechaussee. Het viertal op de muur van het kamp kon eveneens na onderhandelingen waarbij ook een officier van justitie betrokken was, ongehinderd vertrekken. Op de vraag om de vluchtelingen ook vrij te laten werd echter niet ingegaan.

Over de reden om deze inspectie uit te voeren, liet de bij de actie betrokken Anarchistische Anti-Deportatiegroep Utrecht (AAGU) weten: “We willen hiermee in de eerste plaats protesteren tegen de opsluiting van deze mensen, maar ook zelf hun detentieomstandigheden controleren. Dit mede naar aanleiding van de brand in Detentiecentrum Schiphol-Oost en verontrustende berichten over de brandveiligheid in Zeist. Ook de verhalen van vrijgekomen mensen over de slechte omstandigheden in het centrum maken een inspectie noodzakelijk”.

In het kamp Zeist worden sinds september 2003 vrouwen zonder verblijfsvergunning vastgezet, waarvoor negentig cellen beschikbaar zijn. Sinds januari 2004 zijn daar mannen zonder verblijfspapieren bijgekomen. Ze worden opgepakt tijdens zwart werk (hun enige overlevingsmogelijkheid) of om flutredenen zoals het niet (aan)hebben van voor- of achterlicht. Deze mensen zitten voor onbepaalde tijd opgesloten zonder dat ze een misdrijf hebben begaan.

Enkel wegens "illegaal verblijf" zitten ze variërend van enkele maanden tot ruim een jaar met 6 mensen in een cel van 30 vierkante meter vast. De omstandigheden waaronder mensen zonder verblijfsvergunning in het Detentiecentrum vastzitten, zijn ronduit slecht. Er is geen juridisch spreekuur zodat ze met vragen rondom hun (vervolg)procedure nergens terecht kunnen. Ze zitten dagelijks van vijf uur 's middags tot elf uur 's ochtends in de cel.

Op woensdag worden ze zelfs verplicht om de hele dag op cel te blijven. Het luchten is beperkt tot 1 uur per dag, en wel in een grote ijzeren kooi. Van de recreatie- en fitnessruimte mag slechts 1 uur per week gebruik gemaakt worden. De medische zorg is zeer slecht. Gezondheidsklachten worden niet serieus genomen en ongeacht de ernst van een klacht moet er drie dagen gewacht worden op een verpleegkundige. Een arts krijgen ze vrijwel niet te zien.

Afgelopen week verschenen berichten over de Mongoolse vluchtelinge Naraa, die op dit moment samen met haar twee kinderen (14 en 16 jaar) in het detentiecentrum vastzit. Deze voor eerwraak gevluchte vrouw werd na jarenlang verblijf in Nederland op 2 januari bij een razzia uit huis gehaald. Na gevangenschap in het Uitzetcentrum Zestienhoven werd ze op 1 februari overgeplaatst naar Zeist. Tijdens de 18 uur op cel, wordt haar zoon van 14 gescheiden opgesloten van zijn moeder en zus. Vrienden van haar zijn een actie voor haar begonnen.

Niemand verruilt zonder reden zijn of haar eigen land voor een onzeker bestaan in het buitenland. Vluchtelingen en migranten komen hierheen op zoek naar een leven zonder oorlog, hongersnood en onvrijheid, om een beter bestaan op te bouwen voor zichzelf en hun kinderen.

Het is uitermate wrang dat juist zij dan in Nederland in de gevangenis terechtkomen, zonder middelen van bestaan op straat gezet worden en/of zonder pardon teruggestuurd naar het land van herkomst. Bovendien wordt er in het Nederlandse (en Europese) asielbeleid geen rekening gehouden met de schuld die 'wij' als westerse landen hebben aan de redenen waarom mensen vluchten.

Onze welvaart is voor een groot deel gebouwd op de uitbuiting en onderdrukking van mensen in de rest van de wereld. Wij profiteren in ruime mate van de grote verschillen in welvaart in de wereld. Het is niet verwonderlijk dat mensen vluchten naar landen waar ze relatief meer vrijheid en betere bestaansmogelijkheden hebben. Mensen deze mogelijkheden hier te ontzeggen, getuigt van egoïsme en hebzucht.

AAGU vindt dat iedereen het recht heeft op vrijheid van beweging en op verblijf in het land waar hij of zij wil wonen. De actiegroep gelooft in open grenzen en een solidaire wereld waarin er genoeg is voor iedereen.

Voor foto’s van de actie klik je hier, terwijl er inmiddels ook beelden beschikbaar zijn:hier en hier.

2 Reacties


Het enige wat er te zeggen valt is dat ik volledig achter de opvatting sta van de open grenzen en een solidaire wereld.
Belachelijk dat we dat in Nederland de politicie nog aan hun verstand moeten brengen
DOORGAAN met DE strijd DUS

zei: zeeschuimer op 11/02/2006 om: 22:57u

Inbreken in een detentiecentrum is nu niet direct iets wat Justitie verwacht... wink
Mooie moedige actie!
oke

zei: W. Mop op 12/02/2006 om: 12:45u


Powered by Greymatter