Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/10/2006: "Franse activist Jose Bove toegang tot Amerika ontzegd"

De bekende Franse activist Jose Bove is woensdag de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd.
Jose_Bove (10k image)
Jose Bove
Bove was uitgenodigd om op een congres in New York over globalisering van bedrijven en vakbonden te spreken.
Klik op meer.

Bove arriveerde op het internationale vliegveld John F. Kennedy in New York met een geldig visum op zak. Desondanks werd hij aangehouden en verschillende uren vastgehouden voordat hij noodgedwongen naar Frankrijk moest terugkeren. Hij gaf te kennen dat zijns inziens grote bedrijven achter zijn verwijdering uit de VS zitten, zoals Monsanto.

“Ze namen mijn paspoort af en vertelden dat mij niet werd toegestaan het land binnen te treden vanwege alle dingen die ik in de loop der jaren heb gedaan en dat ik me heb uitgesproken”, liet Bove telefonisch uit Frankrijk aan Amerikaanse media weten.

De Franse boer verwierf internationale bekendheid vanwege zijn acties tegen junkfood (hij vernielde een restaurant van MacDonalds dat in de nabijheid van zijn schapenhouderij werd gevestigd) en gentechnologie. Hij werd een prominent gezicht van de andersglobaliseringsbeweging vanwege zijn betrokkenheid bij de acties tegen de Wereld Handels Organisatie (WTO) in 1999 in Seattle. Sindsdien bezocht hij zonder problemen de VS meerdere malen.

Bove zou het openingswoord spreken op de conferentie over globalisering van bedrijven en vakbonden, waaraan vooral academici en vakbondsactivisten deelnamen. Organisatoren van de conferentie, vooral afkomstig van het ‘Global Labor’ Instituut van de universiteit van Cornell trachtten urenlang op de Amerikaanse autoriteiten in te praten, maar zonder succes. Ze verkregen zelfs de steun van de senator van New York, Hillary Clinton, maar zelfs dat mocht niet baten. Bove zou de conferentie echter toch per telefoon toespreken.

Functionarissen van de immigratiedienst belden de pers in de VS die om commentaar verzochten, niet terug. Het ministerie van buitenlandse zaken in Frankrijk liet weten dat de weigering te maken heeft dat hij per ongeluk een vraag verkeerd had beantwoord op het immigratieformulier door in te vullen dat hij geen crimineel verleden heeft.


Powered by Greymatter