Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/09/2006: "Zeventig jaar Spaanse Revolutie en Burgeroorlog (1936-1939)"

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat in Spanje door anarchisten en anarcho-syndicalisten de sociale revolutie werd doorgevoerd en de burgeroorlog uitbrak die uiteindelijk Franco aan de macht zou brengen.
CNT1936 (23k image)
Stuart Christie meent dat dit het jaar moet zijn om hulde te brengen aan de talloze slachtoffers van Franco. Hij heeft op zijn internet tv site inmiddels een aantal oude films van de anarcho-syndicalistische CNT en de anarchistische FAI geplaatst.
Klik op meer.


Stuart Christie is een oudgediende uit de Engelse anarchistische beweging die in de jaren zestig een tijd vastzat in de Spaanse gevangenis omdat hij het anarchistische verzet tegen Franco wilde steunen. Spanje heeft hem nadien nooit meer losgelaten.

Thans is hij de internet tv site tvhastings.org gestart waarop hij naast deze oude films ook de oude affiches van de CNT-FAI te koop aanbied.

Inmiddels staan er een viertal films op de site die allen door de CNT tussen juli 1936 en 1938 zijn gemaakt:
· De eerste is een documentair verslag over het begin van de beweging tussen 19 en 23 juli 1936. Kijken: klik hier (22 min.)
· De tweede is een documentaire genaamd ‘Overwinning in Teruel’ (Teruel ha caido!) uit 1937. Kijken: klik hier. (ruim 10 min.)
· De derde is de documentaire ‘Solidariteit met Madrid’ dat wordt bedreigd door de reactionaire hordes (november 1936). Kijken: klik hier. (7 min.)
· De vierde is een muzikale komedie getiteld ‘Zo zijn we!’ (Nosotros Somos Asi!) die handelt over een jongen uit een welgesteld milieu die een aanhanger van de CNT wordt (1937). Kijken: klik hier.

(Je hebt Quicktime 6 of hoger nodig en een soundcard om de films te zien en te horen. Quicktime kan gratis van de site worden gedownload.)

Christie is van plan om de komende weken nog zes films van de CNT-FAI op de site te plaatsen in het tempo van één film per week. Daarnaast gaat hij tevens ook recenter aan het anarchisme gerelateerd filmmateriaal en documentaires op het net zetten. Inmiddels valt ook de tien minuten durende proloog van ‘Rode Jaren, Zwarte Jaren’ (Red Years, Black Years) op de site te zien, een project dat moet uitmonden in een zesdelige documentaire over de achtergronden van de Spaanse Revolutie en de Burgeroorlog en de rol van anarchisten en anarcho-syndicalisten vanaf het einde van de negentiende eeuw tot de dood van Franco in 1975.

Christie heeft op een verwante site onder het kopje ‘Arts and Posters menu’ een flinke collectie posters van de CNT-FAI geplaatst alsmede werk van de zwart-wit illustrator Helios Gomez tussen 1925 en 1939.

Om de site tvhastings.org gratis te kunnen aanbieden, zijn er advertenties geplaatst. Voor iedere klik op deze advertenties ontvangt de site geld!

Christie verwelkomt feedback en suggesties. Je kunt hem via dit mailadres bereiken.

www.tvhastingschristiebooks.com
www.tvhastings.org

PO Box 35, Hastings
East Sussex, TN34 2UX, UK


Powered by Greymatter