Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/08/2006: "Guarani herdenken en eisen hun land terug"

Gisteren, 7 februari, was het 250 jaar geleden dat Spaanse en Portugese troepen een einde maakten aan de verwezenlijkte utopie van de Guarani, het grootste inheemse volk van Zuid-Amerika.
missoes2 (8k image)
De ruÔne van een van de missiehuizen van de Guaranistaat
Klik op meer.

Duizenden mensen van het Guarani-volk waren gelopen naar Batovi, de plaats waar opperhoofd Sepť Tiaraju was vermoord in 1756 - het begin van een enorme slachtpartij die het einde betekende van de vrij-socialistische Guaranistaat. Er werd gedanst om een monument ter herdenking van de moord en de eis werd gesteld het gestolen land terug te geven. De Braziliaanse regering heeft in 1988 beloofd dit te zullen doen, maar inmiddels is de Vrije Markteconomie het Guaraniland aan het verwoesten door grootschalige landbouw en houtkap. Van de belofte is weinig terechtgekomen. "Dit land is van ons afgestolen" luidde de verklaring. Aan de bijeenkomst deden mensen uit Paraguay, Bolivia, ArgentiniŽ en BraziliŽ mee.

De Guaranistaat was in 1649 als vrij gebied toegelaten door de koloniale overheersers als reducciones onder leiding van Jezuieten, waar de inheemsen vrij van slavernij hun gang konden gaan. Een vrij "Indiaans" land temidden van koloniŽn kon op den duur niet getolereerd worden. In 1750 besloten de kolonialen een einde te maken aan wat in Europa en Noord-Amerika bekendstaat als de "Jezuietenstaat van Paraguay". (Bekend wellicht als Packpapierboekje onder de auteursnaam van Karl Kautsky - eigenlijk is het van Paul Lafargue). Zowel de "vrije Indiaan" als de orde der Jezuieten werden verboden door Spanje en Portugal. De herinnering leeft voort.

Op het net: voor de Portugeeslezende fijnproefster, een Engelstalig bericht.


Powered by Greymatter