Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/02/2006: "Honderd mensen demonstreren tegen troepenuitzending naar Afghanistan"

Zo�n 100 mensen gaven donderdagavond gehoor aan de oproep van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog om in Den Haag op het Plein bij de Tweede Kamer tijdens het Kamerdebat over de troepenzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan te ageren tegen het sturen van 1200 manschappen.
IMG_0095a (28k image)
Ondanks het geringe aantal demonstranten was de stemming strijdbaar.
Klik op meer.

Terwijl zich inmiddels een kamermeerderheid aftekende voor het sturen van troepen naar naar de provincie Uruzgan in Zuid-Afghanistan, gaven buiten bij de Tweede Kamer zo�n 100 mensen blijk van een kleurrijk protest. De betogers scandeerden 'geen bloed voor olie' en 'stop de geweldsspiraal, stop de oorlog in Afghanistan'. De demonstranten noemden Bush, Blair en Balkenende terroristen.
IMG_0090a (23k image)

Met fakkels, spandoeken en straattheater werd het motto van de demonstratie kracht bijgezet: Geen troepen naar Afghanistan - Geen steun aan George W. Bush! Een soldaat deelde 'Bush' mee dat hij een baby had gedood en stelde de president de vraag of de baby soms een terrorist was. Waarop het antwoord volgde dat het slechts gaat om een bedrijfsongevalletje en de soldaat werd vervolgens aangemoedigd vooral door te gaan. Bush trok dit maal aan de touwtjes bij Balkenende, die als marionet werd uitgebeeld. Ook het Vrijheidsbeeld was aanwezig. Te samen stonden ze bij bloederige lijkenzakken en met bloed besmeurde speelgoedpoppen.

Onder de aanwezigen bevonden zich de nodige anti-militaristen van anarchistische huize, maar ook leden van de SP en haar jongerenorganisatie, IS en Turkse organisaties. Opvallend was de aanwezigheid van een irritante PvdA-er uit Amsterdam met behalve een partijvlag ook een bord waarop de vraag werd gesteld waarom Wouter Bos wel zou moeten doen wat zelfs Silvio Berlusconi nalaat.
IMG_0094a (29k image)

Het Platform tegen de Nieuwe Oorlog stelt dat de Nederlandse troepen zullen opereren in oorlogsgebied. Effectief zullen ze niet fungeren als vredesmacht, maar als ondersteuning voor de Amerikaanse oorlogshandelingen in het gebied. Deze oorlog wordt gevoerd zonder enig oog voor de levens van de bevolking van Afghanistan en voor de mensenrechten. Gevangenen worden opgesloten en gemarteld in kampen als Guantanamo Bay. De missie in Afghanistan zal Amerikaanse soldaten vrij maken om in andere gebieden op te treden. Daarmee steunt de Nederlandse regering indirect de illegale en contraproductieve bezetting van Irak.

(De foto's zijn van onze eigen Vrije-fotografe Jettricks.)

4 Reacties


Dat was weer een fantastisch ludieke aktie.
Jammer dat er zo weinig mensen waren, want de zaak waar jullie voor staan is het waard dat half nederland uitloopt helaas zeeschuimer himself was ook niet terplekke
excuses
Gewoon doorgaan zou ik zeggen, net zolang tot er niemand meer naar een oorlog toe gaat
Dat zou lachen wezen.

zei: zeeschuimere op 04/02/2006 om: 01:04u

Hartstikke te gek deze demo!
Stom dat ik er niet bij was, volgende keer dan maar.. Ik heb al een tijdje een website tegen al die Nederlandse slaafsheid aan het USA imperialisme.
www.brengzethuis.nl

zei: Hans de Jonge op 05/02/2006 om: 17:32u

jullie hebben het over "de nodige anti-militaristen van anarchistische huize, maar ook leden van (...) Turkse organisaties".

Die kunnen natuurlijk geen anarchist zijn????
Verklaar je nader!!!

Overigens kon ik er zelf helaas niet bij zijn, de beste stuurlui staan aan wal zeg maar....

zei: pieter r op 06/02/2006 om: 14:21u

Deze Turkse organisatie was van communistische signatuur Pieter, vandaar. Overigens bestaan er in Turkije verschillende anarchistische groepen en organisaties, waar we in het verleden ook wel over hebben bericht.

zei: J.B. Arend op 06/02/2006 om: 18:10u


Powered by Greymatter